Egyéb

Kufstein magyar foglyai — A Kossuth rádió műsorában

Kétrészes műsorral jelentkezik A Hely október 5-én és 6-án, az aradi vértanúk napján, a nemzeti gyásznapon.
 

A magyar történelem igen rossz emlékű helyszínére, Kufsteinbe látogat a stáb, felidézve az e falak között rabságot szenvedett magyarok emlékét.

Kufstein vára a magyar történelem keserű emlékeit idézi fel. A rettegett Császártorony máig a zsarnokság jelképe. A Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia különböző országaiból idehurcolt politikai foglyok, ezen belül számos magyar szenvedéseinek színhelye volt. Csak néhány nevet kiragadva, itt raboskodott az 1700-as években: a magyar nyelv megújítását szívén viselő Kazinczy Ferenc, Szentjóbi Szabó László és Batsányi János magyar költők.

A műsor második részében a 1848-49-es forradalom és szabadságharc foglyainak sorsával ismerkedhetnek meg a rádióhallgatók. Szó esik Teleki Blanka grófnőről és Leövey Kláráról, a nők taníttatásáért tett erőfeszítéseikről; valamint Czuczor Gergely, nyelvtudósról és nem utolsó sorban, az egyetlen köztörvényes elítéltről, Rózsa Sándorró

Akik figyelemmel követik az izgalmas műsor epizódjait, azt is megtudhatják, hogy melyik cellában ki, mikor és meddig volt fogva tartva. A Hely vendéglátója Deák Ernő,  bécsi magyar történész-újságíró.

Adás: Kossuth rádió, 2018. október 5- 6., 11.07-11.30.

 

Videó ajánló

Olvasson tovább