ALPOK-DUNA-ADRIA: Komlótermesztés Szlovéniában

Az október 4-i adás tartalmából.
 

Szlovénia a világ ötödik legnagyobb komlótermelője. A hazai komló legnagyobb részét a »zöld arany völgyének« is nevezett Savinjska-völgyben termesztik, Szlovénia keleti vidékén.
A völgy közepén, Žalecben még egy szökőkutat is felépítettek, amelyből sör ömlik.

Immár másfél évtizede, hogy az olasz-osztrák-szlovén hármashatár közelében fekvő Karni-Alpok egy piciny hegyi falucskája nyaranta képzőművészeti központtá válik. A csodás elképzelést két helyi pap szívós és kitartó munkája váltotta valóra. Az illegiói kiállítás minden esztendőben más és más témát dolgoz fel. Idén apák és fiúk történetét mutatják be a világ legnagyobb köz- és magángyűjteményeiből érkező műalkotások. A kiállításon helybéli fiatalok kalauzolják odaadással és szakértelemmel a látogatókat.

Ezerféle arca van a folyónak, amelyet Juhász Gyula a „Szőke” Tiszának nevez. A forrása Ukrajnában, a torkolata pedig Szerbiában van, ahol a Dunába ömlik. S bár Szeged városát többször is elárasztotta a folyó, a szegediek mindig újraépítették a házaikat. Ahogy az ismert néprajztudós, Bálint Sándor fogalmaz: Szeged népének életkedvéhez a Tiszától való szorongás éppen úgy hozzátartozik, mint Nápolyhoz a Vezúv. Egyiküknek sem jut eszébe, hogy azért hagyja el szülővárosát, mert a pusztulás rátörhet.

Hosszú éveken keresztül az üvegfestészetet nem tartották önálló művészeti ágnak. Az ólomkeretbe helyezett színesre festett üvegdarabok kollázsa, a festészet egy külön ága. Az emberek leggyakrabban a középkorhoz, illetve a gótikához kötik, mert ez a kifejezésforma akkor élte aranykorát. Ezzel a régi technikával napjainkban kevesen foglalkoznak, Horvátországban pedig az egyetlen hölgy, Dominique Jurić.

Az őszi szürkületben ismét útra kelnek az új szállást kereső, fiatal törpedenevérek. A keresés során előfordul, hogy véletlenül egy lakásba vagy irodába tévednek, megtelepszenek a függönyön, míg el nem jönnek értük az állatvédők, hogy befogják, majd másutt újra szabadon engedjék őket. Ez a szerencsésebb eset, azonban némelyik denevér túl kicsi, gyenge, vagy sérült. Nekik nagyobb segítségre van szükségük…

Alpok-Duna-Adria Duna TV – október 4. csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – október 4. csütörtök 13.45

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább