×

Ukrán nemzetiségi: Magyar-ukrán jószomszédi esemény

A szeptember 21-i adás tartalmából

Riport: Újabb, magyar-ukrán jószomszédi esemény zajlott a Nyíregyházi Egyetemen, ahol a 2018-2019-es őszi tanévben újraindult a szlavisztika-ukrán nyelv és kultúra alapszakos bölcsészképzés. Mai műsorunkban rövid összeállítást hallhatnak a rendezvényről, továbbá beszélgetünk Dr. Stefuca Viktóriával, a Nyíregyházi Egyetem ukrán tanszékének vezetőjével.
Szeptember 1-jén, a Nyíregyházi Egyetem Szenátusának meghívására Szuperák Brigitta nemzetiségi szószóló, Kracsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Ljubov Nepop, Ukrajna Magyarországi Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete valamint Arkagyij Gupalo Ukrajna Nyíregyházi konzulja részt vettek az intézmény tanévnyitó ünnepségén. Az esemény fontos jelentőséggel bírt, hiszen a 2018-2019-es tanévben az egyetem falain belül újraindult a szlavisztika-ukrán nyelv és kultúra alapszakos bölcsészképzés. Ennek alkalmából az elsős hallgatókkal való találkozása során Szuperák Brigitta nemzetiségi szószóló asszony és a delegáció többi tagja köszöntötte, sok sikert valamint gyümölcsöző szakmai eredményeket kívántak a felnövekvő nemzetéknek.

A nyíregyházi látogatás keretében a diplomaták találkoztak a helyi ukrán közösséggel, akikkel együtt emlékeztek meg az orosz agresszió következtében elhunyt ukrán katonákért valamint az 1932-33-as Nagy Ukrajnai Éhínség áldozataira, aminek tiszteletére a „Gyújtsd meg az emlékezet gyertyáját” nemzetközi akció keretében gyertyát gyújtottak a jelenlévők.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább