Egy hazában: Tér- és szoboravató ünnepség

A szeptember 23-i adás tartalmából
 

Ahogyan korábban mi is hírül adtuk: a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete, a Syllogos adománygyűjtést szervezett a júliusi görögországi tűzvészkárosultak megsegítésére. Ennek lebonyolítását a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete vállalta, aki most közzétette a gyűjtés eredményét. A szervezet vezetője, Purosz Alexandrosz már az akció kezdetén azt mondta: a hazai görög közösség, de a többségi társadalom is azonnal megmozdult a felhívásra. (Lang J.)

Haluska Napot rendez október 6-án a Kondorosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a szlovák klub. A haluskafőző veresnybe még mindig lehet jelentkezni. Krajcsovicz Andrásnénál, a szlovák önkormányzat elnökénél. (I. Hrubonová)

Hamarosan a hallgatókhoz kerülhet a Babra Zenekar első cd-je. A főleg délszláv népzenét játszó együttes minden bizonnyal nagy örömöt okoz majd a szerb, a horvát, és a makedon népzene kedvelőinek, de a zenekar tagjai is nagyon örülnek a lemezkiadásnak – számolt be Réti Benedek, a zenekar harmonikása. (Mándity P.)

Schubert Olíviát választották meg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának új elnökévé. A Magyar Kormány támogatásának is köszönhetően megújult a budaőrsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola. Szeptember 28-án, az Országos Idegennyelvű Könyvtár Nyílt Napján délelőtt 10 órától Nemzetiségi Könyvtárak Magyarországon címmel rendeznek konferenciát. Szeptember 28-án ünnepli fennállásának századik évfordulóját a budapesti Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola. A Pécs-Baranyai Szerb Egyesület szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával kétnapos romániai zarándokútra indulnak a pécsi ortodox hívők. Pilisvörösváron Szüreti Mulatságot tartanak szeptember 29-én. Terményünnepet, Erntedankfestet rendez a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület és a helyi német önkormányzat szeptember 30-án.

Az elmúlt hétvégén Macedóniában tartotta ülését a Régióban Élő Szerbek Állandó Értekezlete. A tanácskozáson döntöttek arról, hogy szervezetként jegyeztetik be az értekezletet. A tagok abban is megegyeztek, hogy a jövőben a szervezetet elnökként Alexov Lyubomir vezesse. A magyarországi szerb szószólót Mándity Predrág kérte telefonhoz.

Tér- és szoboravató ünnepséget, valamint falunapot és szüreti felvonulást tartottak a Győr-Moson-Sopron megyei Kópházán, ahol nagy számban élnek úgynevezett gradistyei horvátok. A 2000 lelket számláló határ menti település, ahogy a helyiek hívják Koljnof csaknem felét horvátok lakják, akik több mint három évtizede szoros kapcsolatot ápolnak az anyaországgal. Többek között erről kérdezte Pavlekovics András a település polgármesterét Grubits Ferencet, valamint Németh Antal esperest és Gugán Jánost, az Országos Horvát Önkormányzat elnökét.

Felújítják a szegedi Nemzetiségek Házát. Szinte teljesen megújul kívül és belül az épület, amely otthona a város nemzetiségeinek, és számos kulturális rendezvényüknek. Azonban úgy tűnik, hogy még várniuk kell arra, hogy ismét birtokukba vehessék. A munkálatok ugyanis nem lesznek készen a határidőre, kisebb csúszás várható – számolt be műsorunknak Karsai Attila, a Nemzetiségek Háza igazgatója, akivel Mándity Predrág beszélgetett.

A szülök is tanulhatnak szlovákul a Békéscsabai Szlovák Gimnázium és Általános Iskolában. Ez segítheti azt, hogy a családban megmarad a szlovák nyelv ismerete, hiszen a szülők között vannak, akik otthonról hozták, vagy tanulták korábban, de nem használták a nyelvet, így nagyon hasznos az egykori ismeretek felfrissítése. Ebben pedig szlovákiai nyelvtanár segít, mégpedig igen hatékonyan, hiszen vele csakis szlovákul lehet beszélni – mondta el Iveta Hrubonová mikrofonja előtt a csabai intézmény igazgatója, Pecsenya Edit.

Magyarországról, Romániából és a Moldovai Köztársaságból is érkeztek csapatok nemrégiben az Országos Román Gasztronómiai Fesztiválra. A rendezvényt 14 évvel ezelőtt tartotta meg először az Országos Román Önkormányzat és annak Dokumentációs Központja. Akkor még nem a Gyulai Román Kulturális Központ volt a helyszín, mondta el Bauer Ádámnak Juhász Tibor, az Országos Önkormányzat elnöke.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – szeptember 23., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább