ALPOK-DUNA-ADRIA: Remetelak a hegytetőn

A szeptember 20-i adás tartalmából.
 

A Pirani Tengerbiológiai Állomást 50 éve alapították Szlovéniában, hogy a tengerrel kapcsolatos tudás központja legyen. Az óceánok világnapja alkalmából a Szlovén Televízió stábja is ellátogatott az intézménybe.

A Vatikán felkérésére tíz művész imahelyeket és kápolnákat tervezett, erdei környezetbe helyezve, hogy ezáltal a hívőknek találkozási lehetőséget biztosítsanak – a természetben valamiképpen mindig is jelen lévő – Istennel. Az elkészült munkákban, melyek a velencei Szent-György szigeten rendezett építészeti biennálén láthatók, egy sajátos, újszerű kapcsolat mutatkozik meg az építészet és a hit között.

A Brač – sziget déli oldalán található remetelak, a kiemelkedő jelentőségű horvát műemlékek egyike. A Blaca remetelak szinte megközelíthetetlen és elszigetelt. Egészen vad táj övezi, az Unesco világörökségi listájára is felterjesztett, meredek sziklákra épült kolostort. A kis remetelakról szóló történet, az Isten, az ember, a természet és a művészet iránt érzett igaz szeretetről szól…

Mintha gumiból lenne és a gravitáció sem hatna rá, olyan könnyedén mozog a színpadon az a 15 éves magyar lány, aki már másodszor utasította maga mögé az európai versenyzőket. Egy magyarok által kitalált stílusban, úgynevezett fit-kidben mérettette meg magát. Ebben az összetett sportban, az akrobatika, a talajtorna és a ritmikus gimnasztika elemei vegyülnek a tánccal. Bede Réka, a legutóbbi dublini versenyen, a Monti-csárdásra, magyar népviseletben előadott gyakorlatával óriási rajongótábort szerzett a világhálón is. Mivel csak Európa szintű versenyeket szerveznek, Réka álma, hogy egy világbajnokságon is megmutathassa képességeit.

Képzeljük csak el, hogy túrázás közben megpihenünk egy alpesi legelőn és a megszokott birkanyáj vagy tehenek helyett, sertésekkel találkozunk. Régen ez nem volt meglepő látvány, később a hegyi gazdáknak már nem volt kifizetődő a tartásuk. De úgy tűnik, most változik a helyzet, néhány gazda egy ideje ismét nevel alpesi sertéseket: Dél-Tirolban és Svájcban ugyanis maradt még néhány példány belőlük.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – szeptember 20. csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – szeptember 20. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább