Egyéb

Napközben: Több zöldség és gyümölcs

A szeptember 17-i adás tartalmából.
 

Magyarországon Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre bővül, 2018-ban rekordszámú, több mint 260 hazai település csatlakozott a kampányhoz, ezzel jelentősen sikerült felülmúlni a 2016-os csúcsértéket, amikor 214 önkormányzat szervezett programokat. Milyen programokkal, eszközökkel próbálják népszerűsíteni a közösségi közlekedést? Hogyan lehet meggyőzni az autósokat, hogy váltsanak? Mi mindennel próbálkoznak a nagyvárosok Európában, hogy élhetőbbé tegyék a centrumokat? Milyen eszközök lehetnek a hatékonyak? Dugódíj, teherforgalom kitiltása? Vannak kifejezetten egyedi megoldások: Tallin évekkel ezelőtt a városlakók számára ingyenessé tette a tömegközlekedést…
Weingartner Balázs – fenntarthatóságért felelős államtitkár
Kocsis János Balázs – szocilógus, városkutató, a BME docense

Hallgassa meg!

Kevesebb zsír, só és cukor, több zöldség és gyümölcs, pékáru teljes kiőrlésű gabonából. Három évvel ezelőtt lépett életbe az egységes közétkeztetési rendelet, amely részletesen szabályozza, miből, hogyan készüljenek az ételek az iskolai menzákon. A felmérések szerint sokat javul a helyzet, de van még min változtatni. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az iskolai közétkeztetés helyzetével foglalkozó konferenciáján bemutatták a legújabb iskolai menzakörképet. A vizsgálat megállapításai szerint jelentősen csökkent az iskolai menzákon kínált ételek átlagos sótartalma, és a hozzáadott cukor mennyiségében is javult a helyzet. Öt évvel ezelőtt az iskolák valamivel több mint felében kaptak a gyermekek naponta friss zöldséget, gyümölcsöt, de 2017-ben ez az arány már 82 százalékra nőtt. Mik a legnagyobb eredmények? Miért nehéz a só és cukorbevitelt csökkenteni? Reformételek tekintetében meddig lehet elmenni egy iskolai menzán? Milyen praktikákat lehet bevetni ezeken a konyhákon?

Varga Anita – dietetikus, Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóság, OGYÉI
Asztalos István – Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke

Hallgassa meg!

Sok kárt okoznak az illegális szaporítók: számos olyan kutyafajta van, melyet genetikailag megnyomorítottak. Előtérbe került a küllem, emiatt egy fajták rendkívül sérülékenyek és hajlamosan a betegségekre. Tartásuk, ellátásuk és kezelésük pedig sokba kerül. Skócia lépett: több országoz hasonlóan arra készül, hogy betiltja bizonyos fajták tenyésztését. De mi a helyzet itthon? Hogyan lehet felvenni a harcot az illegális szaporítók ellen? Melyek a leginkább érintett a fajták? Amíg van kereslet az olcsóbban kínálat kutyákra, addig nehéz lesz fellépni az illegális szaporítók ellen – véli az Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

Szilágyi István – elnök, Fehérkereszt Állatvédő Liga
Dr. Fodor Kinga – állatorvos, docens, Állatorvostudományi Egyetem
Korózs András, az Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke

Hallgassa meg!

Külföldi utazásokból, élményekből és tapasztalatokból is táplálkozik a világzene és fúziós jazz egyik legfontosabb hazai együttese a Djabe. Készítettek már festmények ihlette lemezt, tájak és tájképek által mozgatott zenét, és ez a fajta zenei utazásuk idén újabb állomással bővült új lemez formájában, ezt mutatják meg jövő kedden Budapesten lemezbemutató koncerten.

Hallgassa meg!

Yang Lian, Berlinben élő kínai költő kapta az idén a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat. Az 50 ezer euróval , oklevéllel és egy Janus Pannonius-szoborral járó elismerést Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adta át szombaton Pécsett. A Tienanmen téri tüntetéseken való részvétele miatt száműzetésbe kényszerült kínai szerző munkásságát méltatva elhangzott, hogy költeményeiben olyan szavakat használ, amelyek teremtő érzéseket ébresztenek az olvasókban.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth  szeptember 17., hétfő, 9:00

Műsorvezető: Banner Géza
Szerkesztő: Kránitz Balázs

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább