Mindenkinek a béke, a békesség megteremtése a feladata

Totha Péter Joel, a Magyar Honvédség vezető tábori rabbija beszélt a zsidó újévről, arról, hogy ez jelent-e valamilyen különbséget a katonák számára.
 

A rabbi elmondta, 2009-ben került a Magyar Honvédség tábori rabbinátusához, majd 2012-ben lett ennek a testületnek a vezetője. Arról is beszámolt Totha Péter Joel, hogy a Magyar Honvédségnél ugyanolyan lesz a zsidó katonák számára a Ros Hasana, mint bárhol másutt, hiszen ugyanazokat az imákat mondják el, amit máshol, ugyanazt az imakönyvet használják, mint a többi hazai zsinagógában. Természetesen nagyon hasznos lenne, ha a saját kipák mellé lennének olyan imakönyvek, amelyeket a Honvédség adna ki, erre van igény, a minisztérium mindenben támogatja a tábori rabbinátust, össze kell állítani a megfelelő anyagot ehhez.

Ami a magyarországi katonák vallási helyzetét illeti, a tábori rabbi elmondta, minden lehetősége megvan a hivatásos állomány tagjainak, hogy akár reggelente imádkozzanak, tfilint, azaz imaszíjat tekerjenek, betartsák az ünnepeket, kósert is ehessenek. A tábori rabbinátusnak van külön zsinagógája, ahol a nap bármely szakába betérhetnek, ez is mutatja a Magyar Honvédség mindent megtesz annak érdekében, hogy a katonái teljes hitéletet élhessenek.

A tábori rabbinátusnál a szokásoknak megfelelően írnak egy köszöntőt Ros Hasana alkalmából, az ünnep előtti nap pedig egy kis fogadást is adnak, ahol természetesen nem csak zsidók vannak ott, hiszen ilyenkor köszönik meg mindazoknak a munkáját, akik segítik a rabbinátust egész évben.

Totha Péter Joel elmondta, bár ő maga a Magyar Honvédség tábori rabbija, de akkor is a békéért kell imádkoznia, hiszen az alapértékektől nem lehet eltávolodni, ez pedig a Jesájá próféta gondolata, amely szerint tudnunk kell együtt lakni az oroszlánnal és a báránnyal. Mindenkinek a béke, a békesség megteremtése a feladata, különösen a tábori lelkészeké. Már azért is, hiszen az a szó, hogy sálom, béke azt is jelenti, hogy ugyanaz a béke, ami az Örökkévalónál megtalálható, az a Földön is valósuljon meg.

Az interjú a 2018. szeptember 14-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Hallgassa meg!

Olvasson tovább