Egy hazában: Magyar Kézművesség 2018, valamint Mátyás Király és kora kézműves szemmel

A szeptember 16-i adás tartalmából.
 

A deszki Bánát Szerb Közhasznú Egyesület szervezésében az elmúlt szombaton nyolcadik alkalommal rendezték meg az Ajvár fesztivált. A szervezők idén is sok gasztronómiai, kulturális és szórakoztató programmal kedveskedtek a látogatóknak, illetve 1 tonna paprikából háromféle ajvárt is készítettek – számolt be Brczán Krisztifor, a Bánát elnöke. (Mándity P.)

A Battonyai Szerb Önkormányzat és a helyi Szuferini Kulturális Egyesület szervezésében, szeptember 22-én tartják a Szerb kultúra napja Békés Megyében elnevezésű hagyományos rendezvényt. A részletekről Körömi Melindát, a Szuferini Kulturális Egyesület egyik vezetőjét halljuk. (Mándity P.)

Hercegszántón is lesz Szerb kultúra napja, a battonyaiakhoz hasonlóan szeptember 22-én, Kisboldogasszony ünnepe napján és alkalmából. Gyurity Illésné, a hercegszántói Szerb Önkormányzat elnöke. (Mándity P.)

További hírek:

Bulgária függetlenségének napját ünnepelték tegnap Halászteleken. 40 éves a magyarországi németek televízióműsora, a jubileumi ünnepséget szeptember 26-án tartják. Szeptember 22-én és 23-án lesz a 18. Vecsési Káposztafeszt, a város legnagyobb gasztrokulturális eseménye. A Bukaresti Nemzeti Operaház vezető táncosai, Cristina Dijmaru és Bogdan Cănilă a Budapesti Román Kulturális Intézet támogatásával lépnek fel a pécsi Nemzetközi Balettgálán. Fotókon mutatják be a 2800 éves Jerevánt az Örmény Diaszpóra Fesztivál keretében, Budapesten.

Anyagok:

Csömörön, a Mátyás Király Általános Iskolában ettől a tanévtől kezdve a német mellett bevezették a szlovák nyelv tanítását is. Az 1. D osztály tizenhét tanulója közül kilencen a németet választották, míg a nyolc szlovákul tanuló kisdiákot Bertók Bertalan tanítja, aki a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat támogatásával került Csömörre. Makai Ildikó beszélgetett vele.

Felújítják a 210 éves magyarcsanádi román ortodox templomot. A munkálatok miatt az épület november végéig bezárja kapuit. A magyarcsanádi román ortodox közösség templomának megújulásáról Bekán Aurél parókust kérdezte Kaupert Júlia.

A Magyar Kézművességért Alapítvány „Magyar Kézművesség 2018, valamint Mátyás Király és kora kézműves szemmel” elnevezéssel kettős tematikájú, nyílt pályázatot hirdetett tárgyalkotók számára. A pályázók között volt Gyukinné Brczán Szpomenka, a deszki Bánát Együttes Műhelyének tagja is, akinek bánáti szerb főkötőjét a szakmai zsüri díjjal jutalmazta. Az alkotóval Mándity Predrág beszélgetett.

A Barcstól 20 kilométerre fekvő drávamenti kis falu, Bolhó egykor horvát szótól volt hangos. Sajnos ma már csak néhány ember, az idős generáció tagjai beszélik anyanyelvüket. Ennek ellenére a horvát hagyományok és kultúra ápolását fontosnak tartja a faluban megmaradt kisszámú horvát közösség. A bolhói Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, Szegény Jolánnal Balatinácz Renáta beszélgetett.

Szeptember 1-jén zajlott Mezőberényben, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének szervezésében a Szlovák pacsirta elnevezésű minősítő verseny. Kétévente rendezi meg a szövetség ezt az országos minősítőt a szlovák nemzetiségi népdalkörök, hagyományőrző csoportok , zenekarok és szólisták részére. Idén 30 produkció jelentkezett, ebből 8 mutatkozott be a dél-alföldi városban. A jelentkezők közül ketten a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége minősítését is kérték ezen a fordulón. Végül az összes csoport megkapta a legmagasabb minősítést, az Arany Pacsirta-díjat, valamint a KÓTA Aranypáva-díját. Egyedné Baránek Ruzsenkát, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnökét, a Szlovák pacsirta főszervezőjét Bencsik János kérte mikrofon elé.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – szeptember 16., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább