Egyéb

Napközben: Csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben

A szeptember 13-i adás tartalmából
 

– Egyre népszerűbbek Magyarországon az alternatív jogvita-rendezési megoldások. A peren kívüli megegyezések csak az utóbbi tíz évben kezdtek elterjedni, miközben Németországban például bizonyos esetekben a bírósági tárgyalást megelőzően kötelező mediáción kell részt venniük a feleknek, Franciaországban, Észtországban és Romániában pedig a válni akaró házastársaknak, ha nincs vita közöttük, nem kell bíróságra menniük, hanem akár közjegyző előtt is felbonthatják a házasságukat. Merre halad a magyar gyakorlat

– Csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben. Ennek leggyakoribb oka a helytelen korai táplálás – közölte az Első 1000 Nap Program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A legfrissebb felmérések szerint az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, tízből hat érintett pedig felnőttként is súlytöbblettel küzd. Milyen problémát okozhat később a gyermekkori elhízás? Hogyan tehetünk ellene?

– Szeptember 1-jétől elindul a Magyar Horgászkártya regisztrációja, amely jövő év január 1-jét követően azonnal kiváltja a jelenlegi papíralapú horgász igazolványt, majd fokozatosan egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint átláthatóbbá teszi az ügyintézést és az adminisztrációt. Segíthet-e a kártya a szabálykövető magatartás kialakításában, halaink védelmében?

– Idén10. alkalommal írták ki az Önkéntességért Díj pályázatot. A kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az állami, önkormányzati fenntartású intézményekig egyre többen ismerték fel az önkéntes programokban rejlő lehetőségeket, és az önkéntesekkel való együttműködés pozitív hatásait. Melyek ezek?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth  szeptember 13., csütörtök, 9:00

Műsorvezető: Banner Géza
Szerkesztő: Bakos Csaba
Munkatárs: Telek Flóra
Gyártásvezető: Guzsaly Ilona

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább