Szlovák nemzetiségi műsor - 37. hét

A szeptember 10-16. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 10., hétfő:
-Az öngyilkosság megelőzésének világnapja
-új tanév kezdete Sátoraljaújhelyi Szlovák – Magyar Kétnyelvű iskolában, megszólaló Kuczik Júlia, igazgató
-tanév kezdete Tótkomlósi Szlovák Iskolában, megszólaló: Laukó Zsuszanna, igazgató
-tanév kezdete Szarvasi Szlovák Iskolában, megszólaló: Nemcsok Zsuzsanna, igazgató
-pozsonyi anyag író, rendező: Janíková Olga, színész: Solárová Olga, Hrčka Juraj, Mistrík Ján, Cinkota Dušan

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Szeptember 11., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívás
– Ettől a tanévtől a csömöri általános iskolás gyerekek is tanulhatják a szlovákot, mint nemzetiségi nyelvet. A nyolc kisdiák tanítójával, Bertók Bertalannal beszélgetünk terveiről és eddigi tapasztalatairól.
– Sok gyermek küzd tanulási nehézségekkel, melyek megnyilvánulnak a nyelvtanulás során is. A diszlexia kezelése, a kisiskolások készségeinek fejlesztése lesz a témája a Zemenné Palecska Erika, püspökhatvani tanárnővel  készült interjúnknak is.
– A műsor második részében folytatjuk a Genius Loci c. irodalmi sorozatot.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Szeptember 12., szerda:
-nemzetiségi információk, felhívások
-Vychylovka – a Kiszucai Falumúzeum a főszezon idején (május – október) minden vasárnap kulturális rendezvények gazdag programjával várja a látogatókat.
női magazin
-A szlovákiai nőszervezet, a Zivena, tagjai látogatták meg augusztus 17-én Békéscsabai, Tótkomlósi, Bánhegyesi és Nagylaki rokonait. Megszólaló: Alžbeta Strapáková, a Bazini „Zivena” elnöke
-A Zivena múltjáról
-2018 Tavaszi divat

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Szeptember 13., csütörtök:
-Tardosi Szlovákok Napja – 2015 megszólalók: Béliková Mária, Rendek Anna, Crnecka Anna, Kiss Erika, Pintér M, Urbanics Viliam
-A magyarországi szlovák kisebbség megmaradásának záloga elsősorban az ősök nyelvének a megőrzése olyan formában, ahogyan azt a néphagyomány is őrzi, az a néphagyomány, amelyhez magát a költőt is meghitt kapcsolat fűzi. Külön ki kell emelni a gyermekeknek szóló verseit, melyekben a költő tanúbizonyságot tesz a fantázia, a humor és a találékonyság iránti érzékéről, a nyelvezetet illetően is. 80. éves Gregor Papucsek, szlovák író portréja ARCHÍV

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Szeptember 15., szombat:
– A DEMOKRÁCIA NEMZETKÖZI NAPJA – AZ ENSZ Közgyűlése 2007 novemberében fogadott el konszenzusos határozatot megünnepléséről.
– vallási műsor
– Kovács Zsuzsanna, volt szlovák tanítónő, most még Komlósi Szlovákok Szervezete aktív tagja.
– Collegium Cantus besztercebányai vegyes kórus, megszólaló prof. Milan Pazúrik

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Szeptember 16., vasárnap:
-Ezen a vasárnapon is válogatást hallhatnak a héten lehangzott érdekesebb riportjainkból:
-Hogyan kezdődött a tanév a tótkomlósi, a szarvasi és a sátoraljaújhelyi szlovák általános iskolákban? Erről kérdezzük az egyes intézmények igazgatóit, Laukó Zsuzsannát, Nyemcsok Pálnét és Kuczik Júliát.
-Ettől a tanévtől a csömöri általános iskolás gyerekek is tanulhatják a szlovákot, mint nemzetiségi nyelvet. A nyolc kisdiák tanítójával, Bertók Bertalannal beszélgetünk terveiről és eddigi tapasztalatairól.
-Sok gyermek küzd tanulási nehézségekkel, melyek megnyilvánulnak a nyelvtanulás során is. A diszlexia kezelése, a kisiskolások készségeinek fejlesztése lesz a témája a Zemenné Palecska Erika, püspökhatvani tanárnővel készült interjúnknak is.
-A szlovákiai Zivena nőegylet helyi szervezete 1990-től működik Bazinban. Azbeta Strapákovával beszélgetünk a Női magazinban.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább