Vers napról napra - 37. hét

A szeptember 10 - 16. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 10., hétfő:
Nicolaus Lenau
„A német biedermeier korának meghatározó alakja, az osztrák Nicolaus Lenau. Számunkra költészete főképp azért érdekes, mert furcsa módon kihallatszik belőle Lenau magyarországi gyermekkora. Valami titokzatos magyar hang, annál erősebben érzékelhető, mert egészen idegen környezetből tör ki.” – Szerb Antal. Szilágyi Tibort és Ilosvay Katalint hallják.
– Hazámhoz (Ford. Áprily Lajos) Szilágyi Tibor
– Primula veris (Ford. Áprily Lajos) Ilosvay Katalin
– Holdfény (Csorba Győző) Szilágyi Tibor
Nicolaus Lenau verseit Áprily Lajos és Csorba Győző fordításában Szilágyi Tibor és Ilosvay Katalin mindta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 11., kedd:

Nagy László és Ágh István
„Versben bujdosó haramia vagy, fohászból, gondból, rádszabott sorsból hirhedett erdőt meg iszalagos bozótot teremtesz magad köré.” – Nagy László. Ágh István és Nagy László versét Vajda László és Juhász Jácint mondja el.
– Nagy László: Apánk a másvilágról Vajda László
– Ágh István: Világvégi otthonom Juhász Jácint
Nagy László és Ágh István versét Vajda László és Juhász Jácint mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 12., szerda:
Ágh István és Nagy László
„A haza nemcsak földrajzi jelen, földrajzi múlt is.” – Ágh István. Nagy László és Ágh István versét Vajda László és Juhász Jácint mondja el.
– Nagy László: Család Vajda László
– Ágh István: Szülőhazánkra vall Juhász Jácint
Nagy László és Ágh István versét Vajda László és Juhász Jácint mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 13., csütörtök:
Kiss Tamás
„Ha azt a kérdést teszem fel, vajon van-e Kiss Tamás költészetének a jelenhez szóló üzenete? Úgy gondolom, hogy éppen az otthonosság rendjének kialakításában, szolgálatában és hirdetésében rejlik ez az üzenet. Kiss Tamás költészete mindig ezek mellett az értékek mellett érvelt, ezek az értékek hangolták érdeklődését a debreceni tradíciókra, belőlük merítette a szolgálat erkölcsi erejét is.” – Pomogáts Béla. Kiss Tamás verseit Papp János mondja el.
– Örökhagyók Papp János
– Napi hírek Papp János
– Óh hidak, hidak, hidak Papp János
Kiss Tamás verseit Papp János mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 14., péntek:
Tandori Dezső
„Tandori Dezsőnél nagyon fontos, hogy a költői önreflexió, a szöveg létrehozásának aktusa, tárgyává válik a költészetnek. Az élet és a művészet teljesen áthatja egymást, az életem az, amit megírok, illetve, azt írom meg, ami az életem.” – Margócsy István. Tandori Dezső verseit Papp Zoltán és Végvári Tamás mondja el.
– A színes színtelen, a szóló szótalan Papp Zoltán
– Poez Végvári Tamás
Tandori Dezső verseit Papp Zoltán és Végvári Tamás mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 15., szombat:
Lator László
„Lator László kortalan. Órája és lírája a kozmikus időt méri, nem az emberit. De talán nem is pontos rögtön a mindenségről beszélni, hiszen ami őt érdekli, az elsősorban az élet, a teremtődő világ a maga törékenységében, mulandóságában, „a könyörtelen világegyetem” energiáinak kiszolgáltatott „sokformájú lét”. – írta Szabó T Anna. Lator Lászlót hallják.
– Azon a szikrázó lapályon Lator László
– Fakó szavakkal Lator László
Lator László mondta el veseit. . A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 16., vasárnap:
Szüret
„A bor az egyenes vonalat nem szereti. Ezért, aki már jócskán ivott, örvénylő mozdulatokat tesz, és ha megindul, szép parabolákban és hiperbolákban jár. (…) És figyeld csak meg, milyen az, aki pálinkától részeg. A boros folyton kering, a pálinkás ki-kitör, aztán összecsuklik, amíg fejbesújtva leroskad. Az egyik parabolás örvénylő tánc, a másik a szögletes és szaggatott mozgás. Egész népeknél megfigyelhető. A bor-, és a pálinkanépek különbsége ez, amely mozgásban, gondolkozásban, érzésben és egész életmódban megnyilatkozik. Ez a múzsai és a barbár népek közt levő különbség.” – olvasható Hamvas Béla A bor filozófiája című írásában. Pákolitz István, Virág Benedek, Csokonai Vitéz Mihály és Petőfi Sándor versét Dunai Tamás, Vajda László, Ascher Oszkár és Bodrogi Gyula előadásában hallják.
– Pákolitz István: Szüret Dunai Tamás
– Virág Benedek: Szüretelő Vajda László
– Csokonai Vitéz Mihály: A búkergető Ascher Oszkár
– Petőfi Sándor: A borozó Bodrogi Gyula
Pákolitz István, Virág Benedek, Csokonai Vitéz Mihály és Petőfi Sándor versét Dunai Tamás, Vajda László, Ascher Oszkár és Bodrogi Gyula előadásában hallották. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

A vasárnapi adást, IDE KATTINTVA hallgathatják vissza!

Vers napról napra – Kossuth – Szeptember 10 – 16., 20:53

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább