Egyéb

Ütköző: Kötelező kvóta helyett szabadon választott feladat?

A szeptember 7-i adás tartalmából
 

A déli adásból:
Gyorsuló gazdaság bátrabb ügyfelek. Látványosan nőtt a hitelfelvételi kedv Magyarországon. Derül ki a Magyar Nemzeti bank adataiból. A második negyedéves számok szerint a cégek és a magánszemélyek is visszataláltak a bankokhoz, a bővülés már a válság előtti időszak pörgését idézi, nagy különbség viszont, hogy az ügyfelek jóval tudatosabbak és óvatosabbak, mint a 2008. előtt. Példa erre a lakáshitel piac, ahol az új hiteleknél már döntő többségben vannak a fix kamatozású konstrukciók. Studiónk vendége Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, a 2008-as pénzügyi válság egyik következménye válság egyik következménye az volt, hogy szinte teljes befagyott a hitelpiac, ezzel párhuzamosan pedig szinte beleégett a fejekbe az, hogy a hitel rossz dolog. Miért jó az, ha nő a hitelpiac?
– mi húzza a bővülést – mennyit hozott a 2013. növekedési hitelprogram
– kik vesznek fel hitelt milyen típusú cégek, és mire (áthidaló hitel, fogóeszköz hitel, beruházások, stb)
– a lakossági szektor is bővül, de jó-e az, ha a lakossági hitel nő
– milyen szintű a lakosság eladósodottsága, miben változtak a konstrukciók, mitől biztonságos egy hitel (deviza hitel nincs, több a biztonságos hitel)
– mekkora az áruhitelek aránya jó-e hogy egyre több az autó hitel is
– lakáshitelek, mire figyeljünk
– hogyan változtak a befektetések, bankbetétek

A déli adást IDE KATTINTVA hallgathatja vissza!

Az esti adásból:
Kötelező kvóta helyett szabadon választott feladat? A bevándorlást elutasító uniós országok is vállaljanak valamilyen migrációval kapcsolatos terhet, kötelezettséget- javasolja a német külügyminiszter. Heiko Maas ötlete, egyfajta „rugalmas szolidaritási rendszert” hozna létre az Unió menekültügyi szabályozásában, az viszont, hogy ez a gyakorlatban mit jelentene már nemigen derül ki a lapinterjúból. A Bild am Sonntag cikkéből az már nem derül ki, hogy az SPD politikusa például a magyar határvédelmi kerítést elfogadná –e a migránsok befogadása helyett, az viszont, hogy a politikus továbbra is a befogadás híve egyértelműen kiderül az interjúból. De mit jelent a külügyminiszter emlegette „rugalmas szolidaritási rendszer”? Működőképes lehet-e egy olyan uniós bevándorlás politika, ahol még arról sincs egységes álláspont, hogy a migráció rossz vagy jó dolog? Elég-e a kötelező kvóta elvetése, ha az illegális bevándorlók továbbra is özönlenek az unióba, szabadon is mozoghatnak – határok nélkül? Horst Seehofer szerint végre kellene hajtani az EU-s állam- és kormányfők júniusi találkozóján hozott döntéseket, amelyek szerint befogadóközpontokat építenek ki Észak-Afrikában a Földközi-tengerről partra szállított embereknek, és önkéntes alapon az EU területén is létrehoznak állomásokat a szárazföldön és tengeren érkezett menedékérők elhelyezésére és menedékjogi kérelmük elbírálására, történt-e ez ügyben bármi is? Az osztrák belügyminiszter Seehoferrel közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a menedékkérőknek az EU-ban “ellenőrzött intézményeket” kell kialakítani, amelyekben egy “gyors, hatékony és korlátozó jellegű” eljárás révén kell megállapítani, hogy védelemre szorulnak-e, de van-e ehhez kellő politikai akarat, és jogi lehetőség beleértve a migránsok mozgásának korlátozását? Dánia és Ausztria közösen próbál megoldást találni a kiutasítottak elhelyezésére egy Unión kívüli országban, mi az ötlet lényege?

vendégek Tóth Norbert nemzetközi jogász az NKE tanára és Kiszelly Zoltán politológus

Az esti adást IDE KATTINTVA hallgathatja vissza!

Ütköző – Kossuth, szeptember 7., péntek, 12:30 és 18:00

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább