Egyéb

Napközben: Tűzoltás „házilag”

A szeptember 10-i adás tartalmából
 

9:00 Kevesebb nő jut vezetői szerephez a közéletben. Milyen nehézségekkel kell megküzdeniük? Más képességek kellenek-e egy női vezetőnek? Új, ingyenes képzést indít októberben a Mathias Corvinus Collegium Női Közéleti Vezetőképző Program elnevezéssel, amelynek célja, hogy kiemelkedő női vezetőket képezzen Magyarországon. Kiket várnak a képzésre?

Hallgassa meg!

9:30 Projektmódszer az oktatásban. Válasszunk egy témát, alkossunk csoportokat, osszuk ki a feladatok és járjuk körbe a területet minden szempontból. A projekt olyan oktatásszervezési eljárás, amely az oktatás menetét gyakorlati problémák megoldása köré csoportosítja. A projektmódszer fő értéke a munkafolyamat: a gondolkodási folyamat, a gyakorlati tevékenységek megvalósítása során szerzett tapasztalatok, élmények szellemi és érzelmi hatása. Mennyire elterjedt ez a módszer a magyar iskolákban? Mely szinten van létjogosultsága ennek a tanulási módszernek? A frontális oktatásnak meddig van még jövője?

Hallgassa meg!

10:10 Tűzoltás „házilag”. A tűzoltók telefonszámát tanítják, de arról keveset hallani, milyen tűzoltó készülékeket érmes tartani otthon és az autónkban. Más a hatásos akkor, ha meggyullad az olaj sütés közben és más abban az esetben, ha az elektromos hálózat kap lángra.

Hallgassa meg!

10:30 Búcsú a halogén izzóktól. Szeptember elsejével betiltották az Európai Unió területén a halogén izzókat. A hatvan éve létező izzókat fokozatosan vezetik ki a piacról, vagyis a meglévő készleteket még értékesíthetik a kereskedők. A döntéssel közelebb kerülünk a LED világításra való teljes átálláshoz. A LED-ek ötödannyi energiát fogyasztanak, mint a halogének, ezek kivezetése évi 15 millió tonnával csökkenti az unió széndioxid-kibocsátását. A döntéssel a fogyasztók is jól járnak, becslések szerint ugyanis 40 ezer forint megtakarítást is elérhetnek a LED-es körtékkel.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth  szeptember 10., hétfő, 9:00

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő, Horváth Ágnes, Bartha Bernadett
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább