Egy hazában: Elkezdődött a tanév

A szeptember 9-i adás tartalmából
 

Elkezdődött a tanév a budapesti és a békéscsabai szlovák gimnázium és általános iskolában is. A következő hónapok terveiről és kihívásairól halljuk Szabóné Marlok Júliát, a budapesti-, majd Pecsenya Editet, a csabai intézmény igazgatóját. (Makai I.)

Szeptember 1-én, Pécs Város Napján a baranyai megyeszékhelyen találkozott Őri László, Pécs alpolgármestere és Szrgyán Krúzsevity, Újvidék alpolgármestere. Megbeszélésükön a két város testvérvárosi együttműködése 10. évfordulójának jövő évi megünnepléséről esett szó – mondta el műsorunknak Őri László. (Mándity P.)

A deszki Bánát Szerb Közhasznú Egyesület idén 6. alkalommal szervezte meg Zenei Táborát. A hagyományos tambura és a harmonika-szekció mellé idén a furulya is társult. Csaknem 80 résztvevője volt a tábornak – számolt be Brczán Krisztifor, a Bánát elnöke. (Mándity P.)

Magyarcsanádon szeptember 14-én Nemzetiségi Nap, majd 15-én Falunap lesz. Mindkét esemény aktív részesei lesznek a településen élő nemzetiségek – mondta el Kollár Ferenc, a helyi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. (Mándity P.)

Természetes törekvése a horvátországi magyaroknak, hogy ugyanolyan lehetőségeik legyenek, mint a magyarországi horvátoknak – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára az MTI-nek. Pénteken kezdődött és hétfőig tart a hagyományos Solymári Búcsú. Szeptember 11-én, a budapesti Szlovák Intézetben délután 5-kor nyílik Nataša Floreanová képzőművész Bratislava-Budapest, Orbis Printus című fotókiállítása. A hazai görög közösség és családja közösen ünnepelte a 100. életévét betöltött Theoharidisz Antoniszt a Görögség Házában. Rebetiko mulatságot rendeznek Beloianniszban, az Amaliáda téren szeptember 15-én, este hét órától. Szeptember 12-én a budapesti Platán Galériában nyílik Tomasz Maniewski tárlata. Szeptember 15-én rendezik a Pécsi Német Napot a Koch Valéria Iskolaközpontban.

Magyarország Kormánya kiemelten támogatja a hazai őshonos nemzetiségeket, különös tekintettel anyanyelvű köznevelési intézményeikre. A HOŠIG Horvát Általános Iskola és Gimnázium tanévét Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Köszöntőt mondott Mladen Andrlić, Horvátország budapesti nagykövete és Gojtán Anna intézményvezető. Sákán Tímea Fürjes Zoltánt és Gojtán Annát kérte mikrofon elé.

Új nemzetiségi oktatási intézménnyel gazdagodott a Magyarországi nemzetiségi iskolahálózat. Egyelőre még ideiglenes, bérelt helyiségekben, de megkezdte működését a szegedi Szerb Általános Iskola. A Moszkvai körút 11. szám alatti épületben tartott tanévnyitón ott volt munkatársunk, Mándity Predrág is.

Nézsán, a legszebb épületben, a Reviczky kastélyban működik a Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Altalános Iskola. A helybéli gyermekeken kívül Alsópetény, Keszeg és Legénd kisdiákjai is itt tanulnak. Az iskola a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában áll. A mostani tanévnyitóra megszervezték a korábbi pedagógusok és diákok találkozóját is. Iveta Hrubonová először Hollerné Racskó Erzsébetet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökét kérte mikrofon elé, aki egy táskányi munkafüzettel érkezett.

Szeptember elsejével Pusztavám német önkormányzata a saját fenntartásába vette a helyi iskolát. A település nemzetiségi lakossága számára nagyon fontos az oktatási intézmény a német nyelv fennmaradása és a hagyományok ápolása érdekében, ezért támogatni szeretnék az intézményt. Arnold Krisztina Gelinger Tiborral, a német önkományzat elnökével beszélgetett.

Az Aradon megtartott Minden Románok Fesztiváljára az ottani művészek mellett az idén is érkeztek tánccsoportok, énekesek Ukrajnából, Moldovából, Szerbiából és Magyarországról. A fesztiválnak eleinte Kovászi település adott otthont, ahol már jártak az eleki román hagyományőrző néptáncegyüttes táncosai, akiket most a 10. alkalommal magtartott találkozóra is meghívtak a szervezők – mondta el Bauer Ádámnak az együttes vezetője, Bágy György.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – szeptember 9., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább