×

Domovina: Betyár jó szlovák folklór!

A szeptember 10-i adás tartalmából
 

1. Betyár jó szlovák folklór! –  Jánošík  Dukátja  2018 – 1. rész   
A festői morva valach, azaz pásztorvidéken, egy 1925-ben, a Bohumír és Alois Jaroňek  testvérpár által megálmodott skanzenben  20 évvel ezelőtt lelt otthonra a Jánošík Dukátja szlovák folklórfesztivál. Csehszlovákia szétválásával ugyanis a cseh országrészben élő több százezres szlovákság nemzetiségi státuszba került. A kezdeti hátrányból azonban – ezzel a nemzetközi, mind a külhoni szlovákságot, mind a többi csehországi nemzetiséget bevonó folklórfesztivállal –  előnyt kovácsoltak.

Az augusztus első hétvégéjén zajló 3 napos kavalkádon 750 fellépő résztvevő 35 program keretében szórakoztatta az érdeklődő sokezres közönséget. A magyarországi szlovák tánckultúrát idén az 1972-ben alapított tardosi Vörösmárvány Táncegyüttes képviselte – kirobbanó sikerrel.

S ha a fentieken kívül arra is kíváncsiak, milyen a Pásztorkirályság vajköpülő versenye, vagy hogy élnek-e még leszármazottjai a fesztivál névadójának a II. Rákóczi Ferenc kurus szabadságharcosainak oldalán is harcoló leghíresebb szlovák betyárnak, Juraj Jánošíknak, tartsanak velünk!

A fesztiválbeszámoló 2. részét pedig a szeptember 17-i Domovinában nézhetik meg!

gyártásvezető: Rózsa Csilla
hangmérnök, világosító: Kiss Antal
operatőr: Szél Zsolt
vágó:Násztor Róbert
szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna

Tartalmas  szórakozást kívánunk!

2018. szeptember 10., hétfő, 7:15 Duna
ism.: 2018. szeptember 10., hétfő, 13:50 Duna World

Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsor oldalára>>>

 

 

Videó ajánló

Olvasson tovább