Egy hazában: Szerb Gyermekfolklór Tábor

A szeptember 2-i adás tartalmából
 

A magyarországi szerb oktatás történelmi jelentőségű eseményeként, ma délután 4 órakor kezdődik az első tanévnyitó a a most induló szegedi Szerb Általános Iskolában. A Moszkvai körút 11. szám alatti épületben, Sznezsáná Dósity tanítónő kezdi meg hat elsőssel az oktatási-nevelési munkát. A budapesti “Nikolá Teszlá” Szeb Általánios Iskola és Gimnázium fiókintézete a Magyar Kormánynak köszönhetően a szegedi Kálvin térre költözik majd, legkésőbb 2020-ban – számolt be Alexov Lyubomir, szerb nemzetiségi szószóló. (Mándity Predrág)

Nagyboldogasszony napján mintegy 100 drávamenti horvát hívő zarándokolt a horvátországi Mária-kegyhelyre, Molveba. A zarándoklat szervezőjével, Bunyevácz Rózsával Balatinácz Renáta beszélgetett.

A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ szevezésében, szeptember 7-én kezdődik a Szerb kultúra hónapja Magyarországon elnevezésű programsorozat. A részletekről Gyurity Milánt, a Központ igazgatóját halljuk. (Mándity Predrág)

A deszki Bánát Szerb Közhasznú Egyesület szervezésében idén is lesz Ajvár Fesztivál Deszken. Az egyre népszerűbb gasztronómiai és kulturális-szórakoztató rendezvény szeptember 8-án várja az érdeklődöket a helyi Szabadidő Parkban – mondta el műsorunknak Brczán Krisztifor, a Bánát elnöke. (Mándity Predrág)

További hírek:

Az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Központ és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közösen Nemzetiségi Szakmai Tanévnyitó Konferenciát rendezett szerdán Budapesten, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban. Az Országos Lengyel Önkormányzat a lengyel függetlenség 100. évfordulójára emlékezve 23 magyar városban rendezi meg a Függetlenségi Staféta Futást. A vanyarci evangélikus templomban a hagyományos Haluskafesztivál előestéjén, szeptember 7-én, délután 5-kor nyílik egy női fejfedőkből készült kiállítás, amelyet a helyi gazdag népviseletből állítottak össze. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár, vagyis a Zentrum tíz éve rendezi meg évről évre a Blickpunkt-Képek versenyét.

Anyagok:

Véget ért a nyári vakáció, tegnap minden általános és középiskolában megkezdődött a tanév. A battonyai „Lucian Magdu” Román Általános Iskola és Óvoda holnap délelőtt tartja a tanévnyitóját. Idén 16 kisiskolás kezdi meg tanulmányait, az iskola összlétszáma 123. Két éve avatták fel az iskola új szintjét, most 130 millió forintból új tanteremmel bővül az óvoda is. Kaupert Júlia kérte telefonhoz Olteanu Júlia igazgatónőt.

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban látható a koszovói szerb és sárközi magyar hímzésmintákból álló kiállítás, amely a két tájegység kulturális párhuzamaira hívja fel a figyelmet. A tárlatot a belgrádi Szerb Néprajzi Múzeummal együttműködve, két éves közös munka eredményeként rendezte meg a szekszárdi intézmény. A kiállítás egyik kurátorával, Fuksz Mártával, a szekszárdi múzeum néprajzkutatójával Mándity Predrág beszélgetett.

Zenetábort rendezett az elmúlt héten a tótszerdahelyi Blazsetin István Horvát Kulturális és Oktatási Intézet, valamint a letenyei Alapfokú Művészeti Intézmény. A tábor célja most is az volt, hogy olyan muzsikusok kapjanak képzést, akik a hagyományos horvát fúvószenét szeretnék elsajátítani. A zárónapon látogatott Füri Tamás Tótszerdahelyre, ahol Proszenyák Hajnalkával, a tábor vezetőjével, valamint Proszenyák Istvánnal, a letenyei zeneiskola igazgatójával beszélgetett.

20 évvel ezelőtt alapította meg a Brno-i Púčik Együttes és a Csehországi Szlovákok Szövetsége a Jánošík Dukátja elnevezésű találkozót. Napjainkra ez már három napos, nemzetközi rendezvény lett, amelyen rendszeresen résztvesznek a magyarországi szlovákok táncosai is. Idén Tardosról érkezett Roznov pod Radhostembe egy csoport – számol be Iveta Hrubonová és Bencsik János összeállításának élén Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója.

A budakalászi Rozmaring Néptáncegyüttes szervezésében a múlt héten Ráckevén, első alkalommal tartották meg azt a Szerb Gyermekfolklór Tábort, ahol a deszki Bánát és a budakalászi Rozmaring gyermektáncosai közösen tanultak egy koreográfiát, Belgrád környéki táncokat. Mándity Predrág látogatta meg az ifjú táncosokat, akiknek Jován Zsikity belgrádi koreográfus tanította a lépéseket.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – szeptember 2., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább