Szlovák nemzetiségi műsor - 35. hét

Az augusztus 27. és szeptember 2. közötti adások tartalmából
 

Augusztus 27., hétfő:
-Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
-Szlovákiában ezen a héten ünneplik a Szlovák Nemzeti Kelkelés 74. évfordulóját. A központi ünnepségek holnap este kezdődnek Besztercebányán, majd szerdán folytatódnak, amikor beszédet mond Andrej Kiska köztársasági elnök is. Ebből az alkalomból ma ellátogatunk a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumába, mely az 1944 végén kitört szlovák nemzeti felkelést mutatja be, melyet a németek végül vérbe folytottak. A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik egyenruhák, kitüntetések és kézifegyverek terén, bemutatva az egykori szlovák, német, szovjet és magyar alakulatokat is, -tudhatjuk meg Carmen Vágnerovától, aki az aktuális programokról is beszél majd a műsor első részében.
-Hétfő lévén a második hírösszefoglalót követően elsősorban a fiatalokat várjuk a készülékek elé, ma a Tuniekraj c. mesejátékot hallhatják, melynek szerzője Martin Kupco.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Augusztus 28., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló, évfordulónaptár
– A Csehországi Szlovákok Közössége augusztus 3-tól 5-ig szervezte meg a csehországi Rožnov pod Radhoštěm-ben a Jánosíkuv Dukát elnevezésű immár 20. Nemzetközi Szlovák Folklórfesztivál. A háromnapos rendezvény során több mint száz folklór együttes szórakoztatta a több ezer érdeklőt.
– Vlastimil Fabišík a fesztivál alapítója és igazgatója elmeséli, miért is lett olyan népszerű ez a fesztivál.
– A műsor második részében folytatjuk a Genius Loci c. sorozatot.

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Augusztus 29., szerda:
– nemzetiségi információk, felhívások
– jeles napok
– A 2016 NF23 jelű aszteroida a számítások alapján augusztus 29-én reggel mintegy 4.8 millió kilométerre volt a Földtől
– Újlipótváros civil kulturális fesztiválja ma már az ország egyik legnagyobb kulturális seregszemléje a XIII. kerületi Újpesti rakparton. A Jászai Mari tér és a Szent István Park között kínál a Piknik sokszínű, klasszikus és kortárs kultúrát százféle műfajban. Partner: Szlovák Intézet, Szlovák Turisztikai Képviselet Budapest, Bratislava Tourist Board. Megszólaló: a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, Sona Jelinkova
– „Az üres fészek szindróma.” Amíg kicsik a gyerekek, minden körülöttük forog: végre a hasára fordult, szobatiszta lett, megtette első lépéseit. Később óvodába, iskolába megy, leckéje van, szak- és sportkörökre jár, de egy nap azt mondja: elköltözöm. És akkor ott maradunk ketten a lakásban, és nem találjuk a helyünket.

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Augusztus 30., csütörtök:
-nemzetiségi hírek
-A hagyományos Szent István-napi búcsú idején rendezték meg a Tótkomlósi Napokat, ahol kulturális, szórakoztató és gasztronómiai programok zajlanak párhuzamosan.
-A helyi önkormányzat, Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Tótkomlós Fúvószenei Kultúrájáért Alapítvány közösen rendezte meg a több napos eseménysorozatot az augusztus 20-ai hétvégén. A Tótkomlósi Napok a megemlékezés és a könnyed szórakozás jegyében zajlanak a városban, melynek népessége ilyenkor megsokszorozódik, hiszen nagyon sok elszármazott is érkezik a hagyományos búcsú miatt. Az idén a Živena, szlovák női egyest tagjai látogatták el az alföldi szlovák falvakba. megszólalók: Žiláková Mária, Racsk´Anna, Boris Pavel, Strapáková Alžbeta, Piláriková Anna
-Szlovák Nepviselet Napja…

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Augusztus 31., péntek:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló, felhívás
– Mától vasárnapig tartanak a Kiskőrösi Szüreti napok és XXVi. Szlovák Nemzetiségi Napok. Ebből az alkalomból felelevenítjük az egyik korábbi szüreti napok hangulatát, az összeállításban megszólalnak a kiskőrösi szlovákok, néptáncosok, és a szlovákiai vendégek is.
– Péntek lévén a műsor második részében egy rádiójátékot hallhatnak. (Stefan Timko: Zabudni na Chelsea c. művét)

Szerkesztő: Makai Ildikó

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább