Egy hazában: Lórévi Színházi és Kulturális Napok

Az augusztus 26-i adás tartalmából.
 

Hírblokk, benne hangos:

Szeptember 2-án kezdi meg Szegeden az oktatási és nevelési munkát az újonnan létesülő Szerb Általános Iskola. Egyelőre ideiglenes helyszínen, hiszen a Kálvin tér 6. szám alatti ingatlan még nem került át a Szerb Országos Önkormányzat tulajdonába, illetve az épület felújítása sem kezdődött el, amelyre a Magyar Kormány 300 millió forintot szánt. Az utóbbi napokban, azonban, felgyorsultak az események és új kormányhatározat is született az intézmény ügyében. Alexov Lyubomir, szerb nemzetiségi szószóló tájékoztatta szerkesztőségünket. (Mándity Predrág)

A Magyarországi Szerb Színház és Lórév Község Önkormányzata szervezésében a Csepel szigeti településen idén is lesznek Lórévi Színházi és Kulturális Napok. Az augusztus 28-án kezdődő és szeptember 1-ig tartó rendezvény programjáról Gyorgyev Bránimirt, a Magyarországi Szerb Színház művészeti titkára beszélt. (Mándity Predrág)

A Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat és a Szegedi Helyi Szerb Közösség zarándokutat szervez Bosznia és Hercegoviába. Az augusztus 30-tól -szeptember 2-ig tartó zarándokút részleteiről Rusz Borivoj, a Szegedi Helyi Szerb Közösség elnöke, az út egyik főszervezője beszélt.( Mándity Predrágnak)

További hírek:

Hosszan tartó, súlyos betegség után augusztus 20-án, hétfőn elhunyt Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke.

A Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola és a helyi Szlovák Önkormányzat szeptember elsején rendezi meg a 2018/2019-es tanév nyitó ünnepségét. A program d. e. 10.00 órakor kezdődik a Reviczky-kastélyban, mely 55 éve ad helyet a nézsai nemzetiségi iskolának. A 14.00 kor kezdődő kulturális műsor és az osztálytalálkozók után táncházzal zárják a napot.
A Magyarországi Szlovákok Szövetsége szeptember 1-jén rendezi meg a Szlovák Pacsirta elnevezésű népdaléneklési minősítő verseny első fordulóját Mezőberényben.

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és a Dokumentációs és Információs Központ újra megrendezi az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált. A rendezvény szeptember1-jén 9 órától kezdődik Gyulán, a Román Kulturális Központban.

A Kaposvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szeptember 1-jén rendezi meg a Kaposvári Egyházmegye horvát településeinek hitéleti és kulturális találkozóját.

Anyagok:

Egész estet betöltő gálaműsorral ünnepelte fennállásának 30 éves évfordulóját a mohácsi Zora Néptáncegyüttes múlt héten a Nemzetközi Néptáncfesztivál keretein belül. Mohács hírnevét számos hazai és külföldi szereplésen is öregbítő csoport vezetője, Darazsácz István Sákán Tímea kérdéseire válaszolt.

Tótkomlóson nagy hagyomána van a fúvószenének , köszönhető ez a közel 50 éves Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekarnak. Jövőre ünnepli ezt a jubileumot egy nemzetközi fúvószenekari találkozóval. Persze a zenekar minden év agusztus 20-a körül koncertezik Tótkomlóson. Idén augusztus 18-án tartottak ünnepi hangversenyt. Ezt követően beszélgettem Krcsméri János karnaggyal, aki arról is beszélt az ünnep előestéjén, milyen gazdag program vár még a zenekari tagokra augusztusban.
A Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye Múzeuma az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is bővített nyári nyitva tartással várja az érdeklődőket. Munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között látogatható a tárlat Gyulán a Kurucz u. 11. szám alatt. Az ortodox egyházművészeti tárgyakat bemutató tárlat két magyarországi román muzeológus, Martyin Emília és Csobai Lászlóné több mint harminc éves munkája révén jöhetett létre négy évvel ezelőtt. Bauer Ádám riportját hallják.
A helyi Bánát Szerb Közhasznú Kulturális Egyesület szervezésében, a múlt héten Deszken 4. alkalommal került megrendezésre a Kézműves Tábor. Főleg szövést és hímzést kedvelők dolgoztak Brczán Éva, a Bánát Kézműves Műhely vezetőjének segítségével. Mándity Predrág járt az alkotótáborban.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – augusztus 26., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább