Egyéb

Ütköző: Közelharc után állóháború?

Az augusztus 21-i adás tartalmából
 

A déli adásból:
„Ez az ellenzék tolvaj oligarchák, bankházak és külföldi magyarellenes szolgálatok zsebéből lóg ki”, és nem magyar Magyarországot, hanem Európai Egyesült Államokat akar. Mi ehhez az ellenzékhez nem akarunk tartozni.” Jelentette ki Toroczkai László, a Mi hazánk mozgalom elnöke. A Jobbikból kivált szerveződés több hetes on line konzultáció után tegnap hirdette meg hivatalosan is programját, amiben sok egyéb mellett olyan pontok szerepelnek, mint az írni olvasni nem tudók szavazati jogának megvonása, a halálbüntetés visszaállítása, az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala, vagy népszavazás kezdeményezése Magyarország uniós tagságáról. A Jobbik ezzel párhuzamosan szintén keresi önmagát, a XV. kerületi polgármester választáson együttműködik a DK-val, „Új Pólust” hozna létre az LMP-vel és Momentummal, ám eközben folyamatosan veszít népszerűségéből, sőt tagságából is. Visszaveszi-e „ellopott” pártját a Jobbiktól a MI hazánk? Folytatódik-e a Jobbik vidéki tagságának lemorzsolódása és átlépése az új mozgalomba? Megszorongathatja-e az uniós és az önkormányzati választásokon Toroczkai László szervezete a Jobbikot? Hiteles lehet-e a magyar választók szemében egy olyan párt, ami tagságával, alap értékeivel, sőt érvényes alapító okiratával is szembement. Kiket szólít meg a Mi hazánk programja, kiket veszít el a Jobbik?

vendégek: Kiszelly Zoltán politológus, Tóth Erik politológusű

A déli adást IDE KATTINTVA hallgathatja vissza!

Az esti adásból:
Közelharc után állóháború? Újabb ütközetre készülnek a kormányellenes erők Romániában. A belpolitikai válság a másfél héttel ezelőtti tüntetésen tetőzött, amikor a román diaszpóra bukaresti demonstrációján rendbontó tüntetők vizespalackokkal, kövekkel és kerítésdarabokkal kezdték dobálni a rendőröket. A rendfenntartók válaszoltak, de olyan erővel, hogy az attack után 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt pedig kórházba kellett szállítani. A harc most a bíróságokon folytatódik, azt viszont, hogy kik provokálták a tömeget, no és a csendőröket továbbra is csak találgatni lehet. Az államfő és a kormány azonban már egymásnak ugrott, a román kormányszóvivő futballhuligánokról beszélt, Klaus Johannis viszont a csendőrság brutális, aránytalan fellépésének kivizsgálását kezdeményezte a román legfőbb ügyésznél. Az indulatokat várhatóan csak fokozza, hogy az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke bejelentette, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás a büntetett előéletűek megválaszthatóságát korlátozó alkotmánymódosító tervezetet elindításához, ami egyértelműen a kormányzó Szociáldemokrata Párt vezetője, Liviu Dragnea ellen irányul, akit korábban két év felfüggesztett börtönre ítéltek korrupciós ügyek miatt. A magyar kisebbség próbál kívül maradni vitában, ám úgy tűnik hiába, a nemzetiségi kártya ugyanis most is előkerült e felek közötti harcban. A múlt héten az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt az ombudsman (romániai nevén: a nép ügyvédje) révén próbálja megakadályozni a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium újra indítását, mondván a működési engedély Liviu Dragnea ajándéka Orbán Viktornak. A romániai választásokig még több mint egy év van hátra, a sajtó már most polgárháborús helyzetet emleget, tovább mélyül-e a belpolitikai válság? Igaz-e az, hogy a tüntetők mögött valójában Klaus Johannis államelnök áll? Van-e esély arra, hogy kiderüljön kik támadtak a csendőrökre a bukaresti tüntetésen, és hogy kik szervezték valójában a megmozdulást? Kiiktatható-e egy alkotmánymódosítással a kormánypárt? A magyar kisebbség helyzete az elmúlt hónapokban ismét romlott, ezt a marosvásárhelyi iskola ügye mellett a terrorizmus vádjával börtönbüntetésre ítélt magyar fiatalok ügye is jelzi, de a bírói függetlenség hiányát és a magyar ellenességet mutatja az is, hogy a Bánffy család 2007-ben visszaszolgáltatott bírtokát újra államosították. Működik-e a jogállam Romániában, és hol vannak a máskor oly érzékeny nemzetközi szervezetek vagy az Unió?

Vendégek: Pászkán Zsolt a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa és Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálai Egyetem docense

Az esti adást IDE KATTINTVA hallgathatja vissza!

Ütköző – Kossuth, augusztus 21., kedd, 12:30 és 18:00

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább