Szlovák nemzetiségi műsor - 34. hét

Az augusztus 20-26. közötti adások tartalmából
 

Augusztus 20., hétfő:
-A Szent István napi ünnep története
-1968 augusztus 20-án éjszaka vonultak be a Varsói Szerződés csapatai Csehszlovákiába. Ezt követően 1991-ig voltak a szovjet csapatok az országban.
-Parászba fúvás ( Dúchanie do pahrieb) a címe annak a sorozatnak, mely segít megsimerni a szlovák történelmet. 50 éve vonultak be Csehszlovákiába a Versói Szerződés csapatai a szovjet csapatok vezetésével. Ezzel minden szertefoszlott, amiben az emberek hittek, megszakadtak azok a reformfolyamatok, melyeket Alexander Dubček támogatott. Erről a nem mindennapi politikusról készítette a sorozat 34. részét a Szlovák Rádió “Alexander Dubček , a reformok és remény férfija” címmel. A modern kor történelmét korabeli hangfelvételek hozzák közelebb a hallgatókhoz.
-“GYÖKEREK NÉLKÜL AZ ÚJ HAZÁBAN – Tavaly szeptemberben rendezték Svédország fővárosában a Külhoni Szlovákok Napjait. A Külhoni Szlovákok Világszövetsége delegációja nemcsak az országban élő szlovák közösséget ismerhette meg, hanem nekik köszönhetően ezt a gyönyörű várost is. Ez már az ő második otthonuk, hiszen közülük sokan az 1960-as években, vagy az 1968-as események után kerültek ide. Annakidején persze nem utaztak olyan egyszerűen, mint manapság. 50 évvel ezelőtt, 1968. augusztus 20-án éjszaka, augusztus 21-re virradóra szállták meg Csehszlovákiát a Varsói Szerződés csapatai… Ebből az alkalomból ismerkedhetnek meg olyanokkal, akik életük nagy részét ugyan már új hazájukban élték le, de a múlt árnyai és a honvágy a jólét ellenére is örök társukul szegődött. A svédországi szlovák közélet szereplői, illetve a Külhoni Szlovákok Világszövetsége vezetőségében is dolgozik az egyik történelmi tanú.
Ebből az alkalomból ismerkedhetnek meg olyanokkal, akik életük nagy részét ugyan már új hazájukban élték le, de a múlt árnyai és a honvágy a jólét ellenére is örök társukul szegődött.”

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Augusztus 21., kedd:
-1968. augusztus 20-án indítottak inváziót a Varsói Szerződés tagállamai Csehszlovákia ellen, miután az Alexander Dubcek pártfőtitkár által meghirdetett reformok nyomán úgy tűnt, a közép-európai állam megpróbál kiszakadni a szocialista blokkból. Miután a csehszlovák haderő nem tanúsított ellenállást, a Vörös Hadsereg és segédcsapatai az invázió második napjára az egész országot irányításuk alá vonták. A bevonulóknak egyedül a civilekkel gyűlt meg a bajuk, akik igyekeztek megzavarni a megszállókat, szabotálták a hadmozdulatokat – mindezekről kolléga Városík Michal készített filmet.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 22., szerda:
-Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
-Állandó konferenciát szervez a Külhoni Szlovákok Hivatala, szeptember 15-ig jelentkezhetnek
-Interjú Vladimír Skalsky-val, a Külhoni Szlovákok Világszövetségének elnökével a szervezet új központjáról, mely Pozsonyban lesz és 2019 őszén adják át, és a prágai székhelyű Szlovák Ház programjairól
-Női magazin-téma: a kommunikáció

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Augusztus 23., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– A mai műsorban a tolmácsok és fordítók szép, bár gyakran nem könnyű munkájáról lesz szó. Avar Hajnalkára sokan emlékezhetnek, mint a budapesti szlovák gimnázium egykori tehetséges diákjára. A pozsonyi Komensky Egyetemen szerzett diplomát, majd pályafutásának első állomása a Budapesti Szlovák Intézet volt, ahol fordítási feladatokkal bízták meg. Dolgozott az OSzÖ-nél, és alapító tagja a Vertigo Színháznak, valamint a MaSzFiSz-nak. Ma szabadúszóként fordít és tolmácsol.
– „A tolmács akkor jó, ha nem tűnik fel a jelenléte”- nyilatkozta egy korábbi interjúban a pozsonyi születésű G. Kovács László, aki a mű- és szakfordítások mellett a legmagasabb szintű politikusi találkozókon tolmácsol. Történészként végzett, így munkáját nagyban segíti, hogy jól ismeri a magyar – szlovák kapcsolatok történelmi hátterét. Történelmi cikkeket, szaktanulmányokat publikál; cseh és szlovák írók műveit fordítja magyar nyelvre. Patrik Ouředník Europeana c. regényének fordításáért 2003-ban elnyerte Az Év Könyve díjat. Ma megosztja velünk, hogyan is kezdődött tolmács pályafutása, milyen szépségei és nehézségei vannak ennek az izgalmas hivatásnak.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Augusztus 25., szombat:
– Vallási magazin
– Nemzetiségi hírek
– Évfordulónaptár
– A Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Alapítványa a következő tanévben is 5 turnusban szervezi meg “Iskola a természetben- Ismerd meg gyökereidet!” projektjét. Az anyaországi táborok már szeptember 2-án kezdődnek. A rendhagyó iskola programját és hangulatát idézzük meg a 2015-ös évfolyamon készült összeállítás segítségével.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Augusztus 26., vasárnap:
Ezen a vasárnapon is ismétlő válogatást hallhatnak az elmúlt héten elhangzott érdekesebb interjúkból, összeállításokból:
-”GYÖKEREK NÉLKÜL AZ ÚJ HAZÁBAN – Tavaly szeptemberben rendezték Svédország fővárosában a Külhoni Szlovákok Napjait. A Külhoni Szlovákok Világszövetsége delegációja nemcsak az országban élő szlovák közösséget ismerhette meg, hanem nekik köszönhetően ezt a gyönyörű várost is. Ez már az ő második otthonuk, hiszen közülük sokan az 1960-as években, vagy az 1968-as események után kerültek ide. Ebből az alkalomból ismerkedhetnek meg olyanokkal, akik életük nagy részét ugyan már új hazájukban élték le, de a múlt árnyai és a honvágy a jólét ellenére is örök társukul szegődött.” (Bencsik János összeállítása)
-1968. augusztus 20-án indítottak inváziót a Varsói Szerződés tagállamai Csehszlovákia ellen, miután az Alexander Dubcek pártfőtitkár által meghirdetett reformok nyomán úgy tűnt, a közép-európai állam megpróbál kiszakadni a szocialista blokkból. Miután a csehszlovák haderő nem tanúsított ellenállást, a Vörös Hadsereg és segédcsapatai az invázió második napjára az egész országot irányításuk alá vonták. A bevonulóknak egyedül a civilekkel gyűlt meg a bajuk, akik igyekeztek megzavarni a megszállókat, szabotálták a hadmozdulatokat – mindezekről Michal Városík készített filmet. (Iveta Hrubonová interjúja)
– Interjú Vladimír Skalsky-val, a Külhoni Szlovákok Világszövetségének elnökével a szervezet új központjáról, mely Pozsonyban lesz és 2019 őszén adják át, és a prágai székhelyű Szlovák Ház programjairól. ( Makai Ildikó interjúja)

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább