Egy hazában: Szerb Gyermekfolklórtábor

Az augusztus 19-i adás tartalmából
 

A szentendrei szerbek ma tartják a Krisztus színeváltozásának ünnepére szentelt Preobrazsenszka templom búcsúját. A délelőtti szent liturgiát Ignyátije szerb ortodox püspök celebrálta, aki a hagyományoknak megfelelően megszentelte a szőlőt is. A vecsernye délután fél 4-kor kezdődik, amelyet egy kulturális rendezvény követ. A részletekről Vukovits Dusánt, a Tabán Szerb Kulturális Egyesület művészeti vezetőjét halljuk. (Mándity P.)

A budakalászi Rozmaring Néptáncegyüttes első alkalommal szervez Szerb Gyermekfolklórtábort, Ráckevén, augusztus 21-től 25-ig. Vajzer Enikő, az együttes művészeti vezetője, a tábor egyik fő szervezője. (Mándity P.)

Csaknem száznyolcvan ukrán gyermek táborozott idén a Velencei-tónál – közölte a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára. Nagymaros Német Nemzetiségi Önkormányzata fellépőket keres a szeptember 8-án, szombaton tartandó nyárzáró hagyományőrző rendezvényére. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata hasonlóképpen keresi a jelentkezőket a jővő évi, Magyarországi Német Önkormányzatok Napján megrendezendő országos gálájára. Augusztus 28-án kezdődnek a Lórévi Színházi és Kulturális Napok. Augusztus 22-én, a Szegedi Ifjúsági Napokon lép fel a Zűrös Banda.

Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő – így szól Szent István egyik intelme fiához, Imre Herceghez. Történelmünk több korszakában, többször idézték ezt, bár nem mindig ugyanazt értették alatta. De értelmezhető-e vajon a mai fogalmainkkal? Műsorunk vendége Miklós Péter történész, teológus, a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum igazgatója – Lang János.

A múlt szombaton Lukiján budai szerb ortodox püspök újraszentelte a dunaszekcsői szerb ortodox templomot. Ezzel fejeződött be a több éves külső rekonstrukció, hiszen néhány évvel ezelőtt még félő volt, hogy a 18. században épült szakrális épület összedől . Az életveszélyes templomot a magyar állam támogatásával sikerült felújítani. Ezzel bizonyára elégedett lenne Csarnojevity Arzén pátriárka is aki a települést 1697-ben I. Lipóttól kapta és ahol a szerb egyházfő számos nagy tervet kívánt megvalósítani. Mándity Predrág járt a templom újraszentelésén.

Az idei nyár egyik szép emléke lett a hazai szlovák gyermekek számára a Vertigo Szlovák Színház színjátszótábora. Ennek célja, hogy az általános iskolások a tábor zárásaként bemutassanak egy szlovák nyelvű előadást. Az idei tábor a szlovákiai Sebeséren, Bystrán volt. Az alsósok egy népmesét dolgoztak fel, míg a felsősök egy történetetjátszottak el a nagymamákról. A táborban Iveta Hrubonová és Bencsik János járt, összeállításukban először Onodi Danielát, a Vertigo Szlovák Színház igazgatóját, a tábor vezetőjét halljuk.

A méhkeréki Miruna Egyesület 11 éve, Karácsony idején magyarországi és romániai szegény családokat, árvaházakat, idősotthonokat támogat. Ezt a tevékenységüket segítendő, szeptember 8-án „Segíts, hogy segíthessünk” címmel jótékonysági estet szerveznek. Az egyesület elnökét, Ruzsa Róbertet először arra kérte Kaupert Júlia, hogy mutassa be civil szervezetük történetét, munkáját.

A Baranya megyei Himesházán az elmúlt hétvégén negyedik alkalommal rendezték meg a Mézes Ünnepet. A nemzetiségi gasztronómiai fesztiválon sok kulturális program és mézes különlegesség várta az érdeklődőket. Schulteisz Gábor Hímesháza önkormányzatának képviselőjét, Beréti Szilviát invitálta méz-ünnepi beszélgetésre.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – augusztus 19., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább