Komoly feladatok előtt az OR-ZSE

Dr. Vajda Károly, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektora az eddigi egy hónapos munkáját értékelte, de beszélt a terveiről, arról, hogy miként szeretné a nagy elődök hagyományait is folytatni
 

Hallgassa meg!

A rektor elmondta, már egy hónapja dolgozik az egyetem élén, jelenleg az egyetem Doktori Iskolájának az akkreditációja a legfontosabb feladat. Mindezek mellett a felvételik a ponthatárok meghúzásával lezárultak, de az OR-ZSE is meghirdette a pótfelvételijét, szűk két hét van a jelentkezések beadására.

Olyan szakokra lehet jelentkezni, mint zsidó közösségszervező, az itt végzettek a különböző zsidó háttérintézményeknél tudnak elhelyezkedni. Van lehetőség még a zsidó szociális munkás szakra is jelentkezni, akik itt tanulnak, azok ugyanolyan képzésben vesznek részt, mint a más egyetemek hasonló szakán. Van még judaisztika szak, valamint az ebből kinőtt zsidó kultúrtörténet szak, és a rabbi- és kántorképző.

Ma már csak Magyarországról jelentkeznek az egyetemre, régebben, amikor a Rabbiképző volt egyetlen közép-európai felsőoktatási intézmény, ahol rabbinak tanulhattak, sokan jártak ide az egykori szocialista országokból is.

Vajda Károly elképzelései szerint az OR-ZSE megerősíti a nemzetközi kapcsolatait, már több külföldi társintézménnyel felvették a kapcsolatot, de a hazai egyetemekkel is szeretnének közös képzéseket elindítani.

Az egyetem tanári karában a rektor egy fiatalítást hajt végre, sikerült az ELTE oktatói közül megnyerni embereket, de jönnek oktatni az alapítványi szférából is, mindannyian elismert szakemberek. Ugyanakkor a nagy elődöket sem kívánják feledni, az egyetem dísztermét például Goldzieher Ignácról nevezték el, akit posztumusz egyetemi tanárnak is kineveznének, sőt egy egyetemi kutatócsoportot is elneveznének róla.

Vajda Károly tervei szerint az elindított változások célja, hogy az OR-ZSE elismertsége, neve olyan legyen, mint akkor, amikor Scheiber Sándor vezette az intézményt, hogy az egyetem a magyar felsőoktatás szerves része legyen, hogy érdemes legyen itt tanulni.

Az interjú a 2018. augusztus 10-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Olvasson tovább