Egy hazában: Zenei Tábor

Az augusztus 12-i adás tartalmából.
 

Hírblokk, benne hangos:

Deszken a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület szevezésében a helyi Szent Száva Kulturális, Oktatási és Vallási Központban holnap kezdődik a hagyományos Zenei Tábor. A részletekről a fő szervezőt Brczán Krisztifort halljuk. (Mándity P.)

További hírek:

A több mint 80 halálos áldozatot követelő július 23-i görögországi tűzvész kapcsán a magyar hivatalos szervek is részvéttáviratot küldtek Görögországba, illetve közleményben fejezték ki együttérzésüket a görög néppel a súlyos gyászban. Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes Sianos Tamás görög nemzetiségi szószólónak és Kukumzisz Györgynek, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata elnökének írt levelén keresztül kívánt a gyász és a tragédia feldolgozásához erőt és türelmet a görög népnek. Augusztus 18-án falunapot és államalapítási ünnepséget tartanak Beloianniszban. Augusztus 18-án délután 2 órakor, a mecseknádasdi Templom téren adják át ünnepélyesen az ötödik hazai német nemzetiségi tanösvényt. Tegnap kezdődtek a Soroksári Búcsú rendezvényei, amelyek ma estig zajlanak. Holnap kezdődik Tökölön a Summerfest 2018 rendezvénysorozata.

Anyagok:

A Magyarországi Szlovákok Napján, Békéscsaba 300 évvel ezelőtti, szlovákok általi újratelepítésének ünnepén muntatták be a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének legújabb kiadványát, amely a „Fejezetek a békéscsabai szlovákok múltjából és jelenéből” címet viseli. Antala Zsuzsanna invitálta mikrofon elé a kötet két alkotóját: Hornokné Uhrin Erzsébetet, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének munkatársát, és Tuska Tündét, az Intézet igazgatóját.

Susreti i sukobi, vagyis Találkozások-ütközések – Fejezetek a magyar-szerb kapcsolatok történetéből címmel jelentetett meg szerb nyelven több kutatási munkából álló kötetet Hornyák Árpád, a Pécsi Tudományegyetem Modernkori Történeti Tanszékének docense. A szerb olvasóközönség számára mindenképpen érdekes lehet a kiadvány, hiszen a 19-ik és a 20-ik század történelmének magyar történészek által végzett kutatásait ismerheti meg. Mándity Predrág beszélgetett a könyvről Hornyák Árpáddal.

Az Eleki Nyugdíjas Egyesület minden évben több kirándulást is szervez a tagok számára. Az idei nyáron már voltak egy tíz napos nyaraláson Bulgáriában, de augusztus 21-én ismét felkerekednek. Ez alkalommal Románia az úticél. A részletekről Árgyelán Györgyöt, az egyesület elnökét kérdezte Bauer Ádám.

Tánctáborba hívták a német nemzetiségi gyerekeket Pécsett, a Lenau házba. A tábort már harmadik éve rendezik meg, a szülők örülnek, hogy tartalmas programokon vesznek részt a gyerekek, ők pedig szívesen táncolnak és játszanak együtt. Arnold Krisztina a tábor vezetőjét, Müller Dórát kérdezte.

Az Országos Horvát Önkormányzat és a Josip Gujaš Džuretin Horvát Kulturális és a Magyarországi Horvátok Kulturális, Képzési és Szabadidő Központja társszervezésében rendezték a 3. Horvát Nyári Ifjúsági fesztivált az elmúlt hétvégén, a Duna-Dráva Nemzeti Park szentborbási kutatóházánál. Magyarország horvátok lakta régióiból sokan jöttek el, hogy megismerjék egymást,és együtt szórakozzanak a csodálatos környezetben. A rendezvény főszervezőjével, a központ vezetőjével, Vízvári Zoltánnal Balatinácz Renáta beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – augusztus 12., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább