Domovina: Versenyben a széllel

Az augusztus 13-i adás tartalmából

1.Mesebeli falucska
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy falucska. S a benne élő mesebeli lények egy gyermekelőadás kedvéért életre is keltek. A szádalmási (Jablonov nad Turňou) Granáriumban, azaz magtárban minden igazi.
A Krasko nevű kis csigabiga is, meg a mesebeli házikója, a tündérek, a törpék, sőt, még a boldogsághozó sárkány is.
Szádalmáson az ún. Granárium létrehozáásnak ötletét egy XVII. századi öreg magtár adta. A Pápai házaspár úgy döntött, hogy visszaállítja az épület eredeti állagát és rendeltetését. Sok-sok évi munka után a Szádalmásra látogatók találnak egy középkori magtárat és a hozzá tartozó borospincét. Hát ez a Granárium. S benne minden, amit csak egy igazi borospince kínálhat. Bor, házias ételek, kemencében sült friss kenyér és számos rendezvény.

szerkesztő: Ľuba Koľová
operatőr: Leopold Henzély
vágó: Ladislav Csiky

2.Versenyben a széllel
Sok családban teljesen természetes, hogy négylábú kedvencükkel osztják meg az otthonukat. Ám hogy valakinek egy egész kutyafalkája legyen, akikről gondoskodni kell, takarítani utánuk, etetni, szépíteni őket, hát az már más tészta. A Kisselmecen (Turčianska Štiavnička ) élő Martin Cuna musher, azaz hajtó tudja, mi fán terem az ilyesmi.
Reggel ötkor kel, hogy még munkába indulás előtt el tudja látni kedvenceit is. A szibériai husky egy csodálatos állat.
Kék szeme, vastag bundája van és soha nem unja meg a hóban való száguldozást és a szánhúzást. Elsősorban munkakutya, de nagyon jó társ is. Ha megfelelő kiképzést kap, hallgat a parancsokra és a gazdája minden körülmények között számíthat rá. Főleg akkor, ha együtt járnak versenyezni, hiszen az ember és állat közti összhang ott a legfontosabb.

szerkesztő:Drahomíra Kyslanová
operatőr:  Štefan Kamenský
vágó: Janka Očenášová

3.Kecskebőr farm
Amikor megérkeztünk a nagybalogi Kecskebőr Farmra, Petra Pajasová alapítót és tulajdonost éppen nagy munkában találtuk. Néhány perccel azelőtt éppen kisgidákat segített a világra…  A Prágához közeli Úvalban született asszony Szlovákiában találta meg a számára legideálisabb környezetet és hivatást. Családi gazdaságukban kecskéket tenyésztenek. Az utóbbi időben egyre inkább tudatosítjuk, hogy ha egészségesebbek szeretnénk lenni, akkor minőségi élelmiszert kellene fogyasztanunk. Ez esetben viszont nem feledkezhetünk meg a kecsketejről!

szerkesztő: Drahomíra Kyslanová
operatőr: Igor Demčák
vágó: Janka Očenášová

4. A jövő autói
Verne Gyula író és feltaláló, de Leonardo da Vinci  zseniális festőművész és tervező is álmodozott, írt, rajzolt. A víz alatt úszó,  a levegőben repülő és az úton száguldó szerkezeteket agyaltak ki.  Sok-sok év múlva pedig a léghajó, a repülőgép, a tengeralattjáró, az autó és különféle keverékeik szintén valósággá váltak. Az ember azonban szüntelenül szeretné tőkéletesíteni az autókat, hogy még olcsóbbak, biztonságosabbak és gyorsabbak legyenek. A Kassai Műszaki Egyetem Gépészeti Karának tanárai és diájkai évtozedek óta élen járnak az újításokban. A legutóbbi győzelmük a Nyitrai Nemzetközi Gépészeti Kiállítás és Vásár fődíja, amelyet a hidrogénmeghajtású,  metál-hidrid üzemanyagcellákat tartalmazó autójukért kaptak. Újabb álmuk a légmeghajtású autó.

szerkesztő: Ľuba Koľová
operatőr-vágó: Ladislav Csiky

2018. augusztus 13., hétfő, 7:15 Duna –
ism.: 2018. augusztus 06., hétfő, 13:50 Duna World

Tovább a műsor oldalára>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2018/08/mesefalu_3-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább