Vasárnapi újság: Kozmetikázott valóság

Az augusztus 5-i adás tartalmából
 

A teljes adást IDE KATTINTVA hallgathatja vissza!

Kozmetikázott valóság. A brüsszeli elit ugyan továbbra is a bevándorlást szorgalmazza, a liberális sajtó pedig igyekszik másként bemutatni a valóságot, mint ahogy azt a polgárok megélik, ám éppen ez, vagyis a valóság elferdítése és a személyes tapasztalatok közötti szakadék ébresztheti rá az átlagembert, hogy változtatni kell. A két politológus, Simon János és Kiszelly Zoltán úgy látja, a sokat emlegetett sajtószabadság ma már csak ott létezik, ahol a rendszerváltás előtt nem létezett.
Ady Endre és a szabadkőműves értelmiség. Raffay Ernő történész öt kötetbe rendezte azokat a tényeket és dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy a liberális és baloldali eszmerendszer küzdelme a nemzeti konzervatív ideológiával már 1908-tól kézzel fogható. A manapság zajló kulturális küzdelem gyökereitől, előzményeiről kérdezzük a szerzőt.
Hisztis amerikaiak. Új lelki betegséget eredményezett a legutóbbi amerikai elnökválasztás eredménye. A kórt Tramp-szorongásnak nevezik, áldozatai pedig – a pszichológus szerint – főképpen azok közül kerül ki, akik szűk, zárt csoportokat alkotnak, látogatnak és csak egyféle véleményt ismernek. Hasonló jelenség tapasztalható Magyarországon is, ezt Orbán-fóbiának nevezzük. Gyógyítható-e ez a betegség, vagy végleges a kóros állapot?
Világháborús gasztronómia. Az első világháború történetének nem minden napi szemszögéből való bemutatására vállalkozott a Kecskeméti Katona József Múzeum. A Cifrapalotában pénteken nyílt kiállítás a háborús gasztronómiával foglakozik. A „Fogytán reménynek és kenyérnek” című tárlat az egyik alapvető szükséglet az élelem és a víz témáját veszi górcső alá. Hogyan jutott sok százezer katona megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez, hogyan biztosították az ellátási útvonalakat, milyen volt a front és a hátország kapcsolata?
Mindennapi kenyerünk. A szeszélyes időjárásnak köszönhetően a szokottnál hamarabb takarították be a gazdák a gabonát, s bár a termés minősége megfelelő, mennyisége nem éri el a tavalyi szintet. Ennek ellenére azért az ország szükségletét jóval meghaladó, így exportálható mennyiséget arathattak. Ráadásul jó áron értékesíthető a búza, mert a hagyományosan nagy termelőket is sújtotta a szélsőséges időjárás. Betakarítási körkép – Péter-Pál napja után.
Határtalan szórakoztatás. Ma már természetes, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok rendezői, színészei és nézői között nem csupán anyaországiak találhatók. Nyelvi nehézségek nincsenek, hiszen a résztvevők és a határokon túlról érkező nézők is legnagyobb részt magyar anyanyelvűek.
Korszaképítés. Lehetséges-e tudatosan felépíteni egy jól körvonalazható tartalmú korszakot? Hogyan segítheti egy állam hőseink újra felfedezését? Hősként tisztelhetők-e olyan történelmi alakok, akiket a létező szocializmus emelt hőssé? Miért tűntek el, vagy tüntették el szándékosan nagy íróink, költőink sokasága a feledés homályában? Bauer Béla szociológus elemzése.
Hollywood Mátészalkán. A település, amely a Paramounbt Pictures alapítójának és sok neves filmszínésznek, többek között Tony Curtiss-nek szülőhelye, most főutcájának felújításával és emlékhelyek kialakításával teremt új kapcsolatot az amerikai álomgyár és a Fény Városa között. Utóbbi megnevezést azzal érdemelte ki a nyírségi település, hogy 1888-ban a Kossuth utca 16-os számú házban gyulladt fel először a villany. Ugyanakkor, mint a tengeren túl, New Yorkban.
Hazavártak. Ott maradottak és elszármazottak közösen ünnepelték meg a falu, a ma Szlovákiához tartozó magyar lakta Páskaháza fennállásának 700. évfordulóját. Hangképes beszámoló az ünnepségről – és arról, mi köti ma is s szülőfaluhoz a helyben lakókat, miért térnek vissza azok, akik már régóta másutt találtak otthonra.

Vasárnapi újság – Kossuth – augusztus 5., vasárnap, 6:00

Szerkesztő: ifj. Tóth György
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább