Napközben: Magyarországon csaknem egymillió embert érint a cukorbetegség

Az augusztus 6-i adás tartalmából.
 

A teljes adást IDE KATTINTVA hallgathatja vissza!

1. Ma Magyarországon csaknem egymillió embert érint a cukorbetegség valamelyik fajtája, a betegek száma pedig évről évre nő. A betegség megelőzéséhez napjainkban már lényegesen több információ áll rendelkezésre. Legfontosabb a kockázati tényezők elkerülése, amelyben a fogantatástól számított első 1000 nap kulcsszerepet tölt be. Kutatások szerint ugyanis a magzati és kisgyermekkori egészséges táplálással többek között a diabétesz kockázata is csökkenthető. Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

2. 2010 óta évente egyre nő a diplomát szerzők száma. 2016-ra jelentősen nőtt a magasan iskolázottak aránya világszerte, Magyarországon a rendszerváltozás után terjedt ki közép és felsőfokú szinten is. A felsőoktatásban tanulók száma csaknem négyszeresére nőtt 20 év alatt. A tavalyi mikrocenzus 1 millió 700 ezer diplomást mutatott ki, 1920-ban ez a szám 70 ezer volt. Milyen új oktatási módszerek segíthetnek a középiskolai lemorzsolódás megakadályozásában, az élethosszig tartó tanulás biztosításában?

3. A méregtelenítés a szervezet mindennapos, természetes folyamata. Egyes szakemberek szerint a különböző méregtelenítő kúrák pedig éppen a szervezet normális működését borítják fel. Egyrészt azért, mert rengeteg nem megfelelően ellenőrzött készítmény van a piacon, másrészt pedig azért, mert rendkívül legyengítheti a szervezetet, ez pedig az egyébként egészséges embereknél is kockázattal járhat. Mit tehetünk azért, hogy a szervezetünk maga méregteleníthessen?

4. Az idei polgárőrnapon úgy fogalmazott a belügyminiszter, hogy a polgárőrség munkája nélkül nem lehetne Magyarország a világ tizenötödik legbiztonságosabb országa. De vajon nyáron, a szabadságolások és hosszabb utazások alkalmával milyen segítséget várhatunk a polgárőröktől vagy a Szomszédok Egymásért Mozgalom tagjaitól, hogy biztonságban tudjuk itthon hagyott értékeinket?

Napközben – Kossuth  augusztus 6., hétfő, 9:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Banner Géza 

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább