Egyéb

Napközben: Egyre sürgetőbb az élő vizekbe kerülő szennyeződések kérdése

A július 31-i adás tartalmából.
 

1.Fajsúlyos témával kezdünk: Egyre sürgetőbb az élő vizekbe kerülő szennyeződések kérdése, ezek között a műanyag hulladékok eltávolítása és hosszabb távon a vízbe jutás megakadályozása. Nem csak az óceánokban jelenik meg a plasztik csomagolás és palack, de hazai álló- és folyó vizeinkben is. Az ukrajnai szeméttelepekről a Tiszába kerülő hulladékok jelenlétére és a szennyezés megszüntetésére hívja fel a figyelmet minden évben a hamarosan elinduló Tiszai PET Kupa.

2.Következő témánk a digitális védelem. Vajon pontosan tudjuk-e, milyen kártékony behatolóktól véd a gépünkön futó vírusirtó program? Tényleg jó-e a hatásfoka? Kell-e okostelefonra ilyen programot telepíteni, vagy gyárilag rajta van és automatikusan frissül? Lassul-e ettől a működése? Milyen egyéni védelmi módszerek állnak rendelkezésre? A folyton fenyegető, mindig megújuló digitális vírusokról beszélgetünk.

3.A Krónika után a dunai hajózás megújulásáról hallhatnak. Egy ismert, nemzetközi, turisztikai magazin közölte, hogy egy, a turisták rangsora alapján összeállított listán Budapest 2. lett az európai folyami városok kategóriában. Az első díjat a franciaországi Arles (Rhone) érdemelte ki a harmadik pedig a németországi Würzburg (Majna) lett.
Budapest azért népszerű a hajós turisták körében, mert lenyűgözően szép városnak tartják, a túrákon nagyon gazdag tájékoztató- és élményanyaggal látják el őket, valamint az éjszakai Budapest fényei varázslatként hatnak rájuk.

4.Végül erdei gyümölcsökről és más terményekről beszélgetünk, amelyek idén soha nem látott mennyiségben teremnek, ez vonzza a gyűjtőket. Milyen szabályokat kell betartaniuk, a szedhető mennyiségtől kezdve a természetvédelmi törvényen keresztül az adózásig.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth  július 31., kedd, 9:00

Szerkesztő: Kuti-Hajdufy Eszter
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább