Huszonegyedszer is Zsidó Kulturális Fesztivál

Deák Andrea, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) kulturális programszervezője beszélt az idei Zsidó Kulturális Fesztiválról, annak jelesebb programjait ajánlva.
 

Deák Andrea elmondta, idén 21. alkalommal kerül megrendezésre a Zsidó Kulturális Fesztivál a Budapesti Zsidó Hitközség és a Mazsihisz közös szervezésében. Már a nyitónapon is óriási koncert lesz a Budapest Klezmer Band és a Barcelona Balkan Gipsy Orchestra koncertje, ami hatalmas szenzációnak ígérkezik.

A fesztiválnak idén hat helyszíne lesz, a Dohány utcai és a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, a Bálint Ház, a Goldmark terem, a 2B Galéria a Ráday utcában, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház. A Zsidó Kulturális Fesztivál célja, hogy a magyar zsidó kultúrát minél szélesebb körben terjessze, a programok nem csak a zsidó embereknek szólnak, hanem mindenkinek, aki érdeklődik a zene, az irodalom, a színvonalas kulturális programok iránt.

A fesztivál augusztus 26-tól szeptember 2-ig tart, amelyik belesimul a főváros kulturális, fesztivál életébe, hiszen ilyenkor egymást érik ezek a rendezvények.

A szervezők a fesztivál alatt a zsinagógai helyszíneken nem írnak elő különleges öltözködési előírásokat, csak annyit kérnek, hogy a hölgyek válla legyen eltakarva, a férfiaknak meg legyen egy fejfedőjük.

Deák Andrea elárulta, bár mindegyik program kedves számára, de idén Malek Andrea koncertje lesz a legkedvesebb, ahol fellép még Balázs Fecó és Szalóki Ági is, de nagy örömmel várja Korcsolán Orsolya koncertjét is az Uránia Nemzeti Filmszínházban is. A fesztivál záróprogramjában is a klezmer zene lesz a főszereplő, a Sabbathsong Klezmer Band lép fel Nyári Károllyal és barátaival.

Az idei évben fellépnek azok is, aki már egyébként szerepeltek a határtalan kultúra programjaiban az elmúlt években Kolozsvárott és Beregszászon is, mint Nógrádi Gergely, Malek Andrea, Nika és mások.

Az interjú a 2018. július 27-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

A teljes adást, IDE KATTINTVA hallgathatják vissza!

Olvasson tovább