Az öreg tekintetes– rádiójáték-bemutató a Kossuthon Gárdonyi Géza regénye alapján

Július 30 és augusztus 3. között, 21:30-tól a Kossuth Rádió műsorán!
 

„A fővárosban az arc csak fejdísz, cégtábla. Vidéken ott ül a lélek is az emberek arcán.”(Gárdonyi Géza: Az öreg tekintetes)

Gárdonyi Géza, a kiváló magyar író 155 évvel ezelőtt, augusztus 3-án látta meg a napvilágot.
A jeles szerző Egri csillagok című regényét— melyben az 1552-es ostrom várvédő hőseinek állít emléket— olvasói szavazatok alapján a 2005-ös esztendő Nagy Könyvének választották. A mű jótékony utóélete, népszerűsége hozzájárul ahhoz, hogy a történelmi emlékek tovább élnek, mindezt bizonyítja, hogy a regénybeli történések fő helyszíne, az egri vár népszerű úti cél ma is.
A Thália Színház új hangjátéka a szerző Az öreg tekintetes című kisregényének megrázó történetét dolgozza fel Vajda István rendezésében. Az idős Csurgó Károly (Papp János) életének utolsó szakaszát tárja elénk. Mikor lép a főhős a tragédiához vezető útra? Tehetne-e valamit ellene? A végkifejlet magva ugyanabban a mozzanatban rejlik, ami Szabó Magda Pilátusának is alapmotívumát képezi. Egy tisztességben és szorgalmas munkában töltött, aktív élet után, a társát vesztett, idős ember beleegyezik a látszólag észszerű megoldásba: gyermekéhez, és annak családjához költözik. A történések középpontjába egy példaértékű személyiséget állít a szerző: öreg Csurgó Károlyt, aki környezete számára maga a tevékeny jóság. Igaz az is, hogy a címszereplő jóvátehetetlenül vétkezik önmagával szemben: nem a valóságnak megfelelően ítéli meg a körülötte élőket, és önmagával szemben is kedvez nekik. Kudarcának fő oka, hogy mindvégig a saját, egy tisztességes, egyenes ember mércéjével mér, s így próbál eligazodni az önző, kicsinyes szándékok és tettek közöttük.

Adás: 2018. július 30-aug. 03., 21.30-21.55 (Kossuth rádió, Rádiószínház).

Olvasson tovább