Egyéb

Napközben: Alvászavar

A július 27-i adás tartalmából.
 

Alvászavar
Szabadság, sok program, éjszakába nyúló beszélgetések, szórakozás vagy csak séta a tengerparton. Sok esetben nemhogy kipihenten hanem sokkal fáradtabban térünk vissza munkahelyünkre a szabadságról mint ahogy elindultunk. Nyári időszakban könnyen felborulhat az alvási ritmusunk, a hőség, de akár az utazás is kizökkenthet minket. Vannak akiknek a nyaralás felhőtlen pihenést és kikapcsolódást hoz de sokakat megvisel ha más környezetben, más időzónában egész egyszerűen csak más ágyban kell álomra hajtani a fejüket. Nemrégiben tudományosan is igazolták, hogy az alvás nemcsak gyógyít, de annak hiánya akár súlyos károsodásokat is okozhat. Növeli a szív-és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Kevesen tudják, hogy a normál bioritmushoz tartozik egy ebéd utáni, kora délutáni, körülbelül másfél órányi alvás, viszont vannak kifejezetten tiltott órák még a rövid szundikálásra is. Hogyan készítsük fel szervezetünket a nyaralás idején megváltozó életritmusunkra? Milyen megszokott helyzeteket szabályokat érdemes betartani még a szabadság idején is? Hogyan alhatunk jól, mélyen és pihentetően akár a kánikulában is?
Riporter: Varga Tünde
Vendég:
Dr. Gellér László, Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja
Hermánné Fogarassy Éva alváspszichológus, alvásterapeuta
dr. Ádám Ágnes, belgyógyász

Tusványos – Erdélyi turizmus
Kedd óta tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusnádfürdőn. A Kárpát medencei magyarság egyik kiemelt találkozóhelyének számító rendezvény apropóján mi Erdély és Székelyföld turizmusáról, a vendéglátásról, határon átnyúló turisztikai és kulturális programokról együttműködésekről beszélünk.
Riporter: Bereki Anikó, Lánci Ágnes
Vendég:
László Endre, Székelyföldi Turisztikai Desztinációs Menedzsment elnöke
Rákóczi Szövetség- szervezés alatt

Magyarország apróban – LNA

Bozsik gazda kertészeti tanácsai – őszibarack

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth  július 27., péntek, 9:00

Szerkesztő: Czifra Szilvia
Műsorvezető:. Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább