Egy hazában: Az Elekiek Világtalálkozója

A július 29-i adás tartalmából

Sokszínű kulturális programokkal, nemzetiségi bálokkal várják a családokat a jövő hétvégén Elekre. A Békés megyei városban tizennegyedik alkalommal tartják meg a négy nemzetiség ünnepét augusztus harmadika és ötödike között. Az Elekiek Világtalálkozóját a magyar, sváb, szlovák, és román barátság jegyében szervezik idén is. Pluhár László polgármester. (Bauer Ádám)

A Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete, a Syllogos adománygyűjtési felhívást tett közzé a magyarországi görög szervezetek, továbbá vállalkozások, más szervezetek és magánszemélyek felé a tragikus méretek öltő görögországi tűzvész-tragédia túlélőinek és károsultjainak megsegítésére. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen idén a felvételhez szükséges legmagasabb ponthatár 500 volt, ezt annak kellett elérnie, aki német,- továbbá nemzetiségi német nyelv és kultúra tanára, valamint latin nyelv és kultúra tanára párosításon akar tanulni. DVD-n is megjelentek az idei Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnep alkotásai. Számos népcsoport élte és éli meg a hétköznapokat és az ünnepeket egymás mellett a Kárpát-medencében, ebbe a színes és sokszínű kavalkádba engedett betekintést a Hagyományok Háza FolkUdvarának idei programja a Művészetek Völgyében. Agusztus 13-án kezdődik az Óbudai Világzenei Hét.

Három kitüntetettje volt idén a hazai szlovákság „Nemzetiségünkért” díjának. Legutóbbi adásunkban bemutattuk a Tücsök Zenekart, ez alkalommal két jeles pedagógust ismerhetnek meg. Az Országos Szlovák Önkormányzat közgyűlése elismerést adományozott Pecsenya Editnek, a Békéscsabai Szlovák gyimnázium, általános iskola, óvoda és kollégium igazgatójának, aki 21 éve áll az intézmény élén. Makai Ildikó beszélgetett vele.

A szlovákság „Nemzetiségünkért“ díjával tüntették ki Huberné Kisgyőri Katalint is, aki Sárisápon született, 1985-től a helyi általános iskolában tanított szlovák és orosz nyelvet. Munkája nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a település a mai napig őrzi és ápolja a szlovák hagyományokat és nyelvet. Antala Zsuzsanna kérte mikrofon elé.

A mai Románia területén a 19. és 20. században előkerült arany- és ezüstkincsekből nyílt kiállítás az elmúlt héten, a szegedi Fekete házban. Stefan Razvan Rab, a román kulturális minisztérium nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, hogy „a románok és magyarok csaknem ezer éve ismerik egymást, mégis vannak szép és fontos dolgok, melyeket megtudhatunk egymásról”. A Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettesét, Medgyessy Konstantint Bárdos Szandra kérdezte a páratlan műkincsekről.

Ecseny egy Somogy megyei, majd kétszáz lakost számláló, egykor svábok lakta település. A vendégszerető falubeliek összefogásának köszönhetően a falunapokon egyre többen visszatérnek a településre, megkóstolják a helyi különlegességet, a krumplis kolbászt, a levendula-készítményeket és elfogyasztják a finom ebédet. Megtekintik a műsorokat és a gyerekek is élvezik az ingyenes játékokat. A múlt hét végén rendezett ecsenyi ünnepen Gerner Éva járt, és az Ecseny Felemelkedéséért Egyesület elnökével, Jusztuszné Péter Mártával beszélgetett a falu múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Több rendezvénnyel is ünnepli idén alapításának 70-ik évfordulóját a deszki Bánát Szerb Kulturális Egyesület. Legutóbb a helyi Szent Száva Kulturális, Oktatási és Hitéleti Központ emeleti része beépítésének átadóünnepségén volt alkalmuk találkozni és emlékezni a korábbi tagoknak és követőiknek. A Bánát alapítói között volt Rusz Márk, nyugalmazott főorvos is. Mándity Predrágnak mesélt az együttes indulásáról.

Rangos, nemzetközi hírnevű Folklórszemlén vett részt a pécsi Tanac Néptáncegyüttes Horvátország fővárosában, Zágrábban az elmúlt hétvégén. Két táncot is vittek magukkal és büszkén mutatták meg hagyományaikat a közönségnek, illetve a szemle többi résztvevőjének. Szávai Józseffel, a Tanac vezetőjével Sákán Tímea beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – július 29., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Olvasson tovább