Vasárnapi újság: "Az úgynevezett nyugat tévúton jár, amikor pillanatnyi érdekek mentén a jövőt teszi kockára."

A július 22-i adás tartalmából.
 

Költségvetés és kötelezettségszegési eljárás. Dömötör Csaba parlamenti államtitkár szerint az ellenzékiek többsége talán el sem olvasta a jövő évi büdzsé javaslatot, és nem vette komolyan az előterjesztést. A Jobbik például olyan módosító javaslatot terjesztett elő, melyben egy csak tévés sorozatban létező település számára kért támogatást. Az új kötelezettségszegési eljárás pedig nem más, mint a nyomásgyakorlás eszköze a magyar migrációs politikával szemben.

Mi történik az ENSZ-ben? Kiszely Zoltán politológus véleménye szerint a kontinensek között gyakorlatilag nincs ellenőrizetlen népmozgás, egyedül Európa nem áll ellent ennek a nyomásnak. A most tárgyalt menekültügyi ajánlás valóban veszélyes megállapításokat tartalmaz, tehát kilépésünk egyértelműen indokolt. Az úgynevezett nyugat tévúton jár, amikor pillanatnyi érdekek mentén a jövőt teszi kockára.

A kiegyezés korának pénzügypolitikusa. Lónyán a volt miniszterelnökre, Lónyay Menyhértre emlékeztek. Varga Mihály pénzügyminiszter nagy elődjének tekinti, és követésre méltónak találja mindazt, amit a dualizmus korában a politikus alakított ki. Az akkor lefektetett gazdasági alapelvek ma is érvényesek és hasznosíthatók.

Elmaradt kultúrkampf. A két konzervatív újságíró, Gajdics Ottó és Huth Gergely vallja, hogy nem a liberális alkotókkal van bajuk, hanem a pénzeket csak nekik osztó szervezetekkel és személyekkel. Ezért csatlakoztak ahhoz az aláírásgyűjtéshez, amelyben szót emelnek a kiegyensúlyozott támogatási rendszerért.

Tartalékok. A szakértők szerint a magyar mezőgazdaság még nem érte el csúcsteljesítményét, képes lenne akár 30 százalékkal nagyobb népesség eltartására is. Ahhoz azonban, hogy a nemzetközi piacon is nagyobb szerephez jusson, elengedhetetlen a szövetkezeti forma erősítése is.

Kisebbségek Magyarországon. A levéltár dokumentumai alapján született kiállítás a befogadásról, az együttélés történetéről és egymásra utaltságáról szól.

A zsidóság szegedi története. 9 uniós város, köztük a Tisza-parti település mutatja be, milyen szerepet vállalt a város életében a zsidó kisebbség. A szegedi zsidóságot elsősorban a magyarsághoz tartozás érzülete jellemezte.

A zsidómentő katona. 3 részes dokumentum-játékfilm mutatja meg, ki volt a budapesti gettót fegyveresen védelmező katonatiszt, milyen utat járt be Koszorús Ferenc a hadiakadémiától a II. Világháború végéig. A film rendezője, Mudry Péter és Hantó Zsuzsa történész arról is elmondja gondolatait, miért nem ismerjük még ma sem a zsidómentő hős igaz történetét.

A teljes adást, IDE KATTINTVA hallgathatják vissza!

Vasárnapi újság – Kossuth – július 22., vasárnap, 6:00

Szerkesztő: ifj. Tóth György
Műsorvezető: Juhász Zsolt
Felelős szerkesztő: Nagy Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább