×

Domovina: A mi szlovák Csabánk 1. rész

A július 23-i adás tartalmából

A MI SZLOVÁK CSABÁNK I.
– Magyarországi Szlovákok Napja 2018 és a Csaba 300 Fesztivál

Július 7-én Békéscsabán, a városháza előtti Szent István téren délelőtt 10 óra körül egy kicsit minden másként történt, mint egy átlagos szombaton. Ezen a napon ugyanis a békéscsabaiak és a meghívott vendégek nagy ünnepségre készültek. A város, a megyeszékhely szlovák ősök általi újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából rendezett ünnepet ülte.
Legnagyobb ünnepünk, a Magyarországi Szlovákok Napja, amelyet az Országos Szlovák Önkormányzat minden évben más-más régióban rendez meg, idén szintén a városi megemlékezés része volt.
A városháza dísztermében a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének „Fejezetek a békéscsabai szlovákok múltjából és jelenéből” című legújabb kiadványát mutatták be.
A kora délutáni órákban ökumenikus áhítattal kezdődött az evangélikus kistemplomban a Magyarországi Szlovákok Napja hivatalos programja majd átadták az Országos Szlovák Önkormányzat „Nemzetiségünkért-díjait”. Huberné Kisgyőri Katalin szlovák-orosz szakos pedagógus Sárisápról, Pecsenya Edit, a békéscsabai szlovák iskola igazgatója valamint a Tücsök Zenekar részesültek az elismerésben. Természetesen ők is nyilatkoztak magazinunknak, de kameránk segítségével az ünnepségsorozat hangulatát szeretnénk önöknek megmutatni. Ha velünk tartanak láthatják azt is, hogyan elevenítették meg a szlovák telepesek bejövetelét ezen a napon a békéscsabaiak és az ország különböző régióiból érkezett művészeti csoportok tagjai!

operatőr: Szél Zsolt, Szögi László
vágó: Násztor Róbert

2018. július 23., hétfő, 7:15 Duna
ism.: 2018. július 23., hétfő, 13:50 Duna World

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna, Bencsik János
Rendező: Bencsik János

Tovább a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább