Szlovák nemzetiségi műsor - 29. hét

A július 16-22. közötti adások tartalmából.
 

Július 16., hétfő:
Az Országos Szlovák Önkormányzat által szervezett 22. Magyarországi Szlovákok Napja kísérőrendezvényei az idén a következők voltak: Dél-alföldi vásár –vajdasági és romániai kézművesek részvételével – , Gazdaudvar, a békéscsabai Rozmaring Hímzőkör kiállításai és a Harruckern Történelmi Út. Az ünnep előestéjén a Békéscsabai Szlovák Kultúra Házában felavatták Jánošík szobrát és emlékplaketteket vehették át a Békéscsabáról elszármazottak.
Mai műsorunkban ezekre a rendezvényekre látogatunk el riportjaink segítségével.
Megszólalók: Paulik Antal – parlamenti szlovák szószóló, Pavol Krasko – Békéscsabáról Szlovákiába átttelepült, elszármazott,Kiszely András – elnök, Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete, Lászik Mihály- elnök, Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzata,Anita Jónášová – Nagyerzsébetlak, Szerbia, Tóth Erika- elnökhelyettes, Békés Megyei Szlovák Önkormányzat, Dr. Illés Károlyné Anna Illésová- a Népművészet Mestere, a Rozmaring Hímzőkör vezetője-Békéscsaba,Anna Karolína Dováľová- Nagylak, Románia,Alžbeta Tóthová—Brüsszel,Mária Bereczková Vicziánová- Békéscsaba,Mária Tóthová- Dunaraszti,Maté Maruzsics- Brüsszel,Eszter Maruzsics – Brüsszel,Helena Somogyiová – Békéscsaba, Czégény Gyuláné -igazgató, Magyarországi Szlovákok Módszertani Pedagógiai Központja, Békéscsaba,Hollerné Racskó Erzsébet – elnök, Országos Szlovák Önkormányzat

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Július 17., kedd:
– Nyilatkozat a Köztársaság autonómiájáról Napja
– nemzetiségi inf.
– A Vertigo Szlovák Színház nyári színjátszótáborának legfontosabb célja, hogy az általános iskolások a tábor zárásaként bemutassanak egy szlovák nyelvű előadást. Az idei -26. tábor – a szlovákiai Sebeséren volt június 24 . és 30. közott . A tábor ugyan egysíkúnak tűnik elsőre, hiszen naponta több órát próbálnak a csoportok, csupán csak egy alkalommal voltak Sebeséren (Bystrá) kívül. Akkor a Déményvölgyi Szabadság Cseppkőbarlangot nézték meg és az Alacsony- Tátra egyik tengerszeme körül sétáltak. Az alsósok egy népmesét dolgoztak fel, míg a felsősök egy történetet beszéltek el, miszerint nem akarnak a nagymamához menni a nyári szünetbe, de végül az előadás során kiderül milyen nagy szükség van a nagymamákra. megszólalók: Bakosová Elena, Karkus Peter, Tusnyák Noémi, KOvácsová Mirka, Necpalová Monika, Kmitrica Margit….
– Vertigo Szlovák Színház megrendezett gimnazisták és főiskolások számára színjátszó worshopot Szlovákiában …megszólaló: Onodi Daniela, Vertigo színház igazgatója

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Július 18., szerda:
-csodadoktor a Pöstén belvárosában
-Július 7-én Békéscsabán a városháza dísztermében a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének „Fejezetek a békéscsabai szlovákok múltjából és jelenéből” című legújabb kiadványát mutatták be.
-A rendezvényt Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is személyes jelenlétével tisztelte meg. A kötetet Mária Anoca Dagmar irodalomtörténész mutatta be, míg a magyar nyelvű változatát Erdész Adám a történelem tudományok doktora ajánlotta a jelenlévőknek. A különleges könyv 250 szlovák és 250 magyarneyelvű példányban jelent meg. megszólalók: Tuska Tünde, Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete igazgatója,
Hornokné Uhrin Erzsébet , Kmet Miroslav
-Hogyan születik a gyerek – babonák. A csokoládé kedvező hatása…Kettős identitás – interjú Tobias Szidivel, szlovák – magyar színésznő és énekesnővel

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Július 19., csütörtök:
-Nemzetiségi információk
-A Szarvasi Szlovák Tájház megújult, holnap adják át ünnepélyes keretek közt a közönségnek. 15 .30 órakor kezdődik a program, melyet interaktív kézműves foglalkozások is színesítenek. 2015-ben készítettünk egy riport a tájházról, amikor 40 éves fennállását és a helyi kulturális egyesület születésnapját ünnpelték. Ezt a hangmontázst hallhatják újra, meyből kiderül, milyen népszerű a tájház a szarvasiak és a turisták körében is. A berendezési tárgyakról is beszélünk, de a kulturális egyesület szerepéről is.
-Igor Kovačovič, szlovák koreográfus idén volt 80 éves. Ez alkalomból köszöntötték idén Szlovákia legnagyobb folklórfesztiválján Gyetván . A mester a fesztivál alapítóinak egyike, a külhoni szlovákok pedig méltán lehetnek neki hálásak, hiszen a gyetvai folklórfesztiválon társaival együtt alapították meg a „Külhoni Szlovákok Vasárnapja” című programot, melyen művészeti csoportjaink mutatkozhatnak be az anyaországban. A fesztivál megalapításáról, folklórról a népdal és néptánc szeretetéről is kérdeztem tavaly ezen a rendezvényen.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Július 20., péntek:
-Polyglotok találkozója Pozsonyban
-Nyelvi kultúra a szlovák médiában – Bónová Iveta, Kassai Egyetem nyelvésze ism.
-pozsony anyag, író: Lenhart Jozef, színészek: Šišková Anna, Haverl Leopold, Vajda Jozef, Gučík Michal, Vášáryová Emília,

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta
Július 21., szombat:
– Vallási magazin: hírek, tudósítások, riport- A magyarországi szlovák evangélikus történetéről dr. Gyivicsán Anna beszél.
– Évfordulónaptár
– „LAKODALOM” – 50. NÓGRÁD MEGYEI NEMZETISÉGI TALÁLKOZÓ ÉS A MAGYARORSZÁGI SZLOVÁKOK 20. ORSZÁGOS FOLKLÓR FESZTIVÁLJA BÁNKON :
2016. július utolsó két napján kb. 700 szereplő vett részt a rendezvényeken. A legtöbben azonban az országos szlovák folklórtalálkozóra voltak kíváncsiak. A cél az volt, hogy Magyarország különböző szlovákok által lakta településeiről legalább 50 népviseletbe öltözött fiatal pár mutatkozzon be a nézőknek. A művészeti csoportok igyekeztek eleget tenni ennek a kívánalomnak és valóban ott volt Bánkon július utolsó napján az eredeti népviseletbe öltöztetett 50 ifjú pár. A rendezvények kerek évfordulói alkalmából a Magyarországi Szlovákok Szövetsége felhívásokat tett közzé. Olyan házaspárokat hívtak meg az eseményekre, melyek éppen 50 évvel ezelőtt házasodtak. Az ünnepi istentiszteleten köszöntöttek 3 párt, akik elfogadták a szervezők meghívását. A népviseletes felvonulás után kezdődött egy fergeteges szlovák lakodalom. Minden fontosabb mozzanatot más-más művészeti együttes adott elő saját népviseletében, nemcsak a Bánki-tó szabadtéri színpadán volt remek a hangulat, de a teljesen megtelt nézőtéren is sokan hatódtak meg és mulattak együtt a szereplőkkel. Természetesen a bánki lakodalmi szokásokra is kíváncsiak voltunk. Ivanics Istvánné engedett be konyhájába és barátnőivel együtt elmesélték és megmutatták, milyen hagyományos finomságokkal várták egykor a vendégeket a lakodalmoba. Miközben sütöttek a helyi lakodalmi szokásokról is beszéltek, az országos fesztivál napján pedig a helyi tájházban öltöztették fel a bánki menyasszonyt. Azoknak ajánljuk szombati adásunkat, akik szívesen idézik fel az egykori lakodalmak jó hangulatát és kíváncsiak arra milyen szokások voltak egykor a szlovák falvakban, melyeket tartottak meg még ma is, amikor már csak egy napos mulatságokat rendeznek!”
– Egy hét múlva rendezi meg a Magyarországi Szlovákok Szövetsége az 52. NÓGRÁD MEGYEI NEMZETISÉGI TALÁLKOZÓt ÉS A MAGYARORSZÁGI SZLOVÁKOK 22. ORSZÁGOS FOLKLÓR FESZTIVÁLJÁT BÁNKON. A rendezvények részletes programját ismerhetik meg.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Július 22., vasárnap:
-mit nem szabad elfelejteni a nyaralás előtt
-A Vertigo Szlovák Színház nyári színjátszótáborának legfontosabb célja, hogy az általános iskolások a tábor zárásaként bemutassanak egy szlovák nyelvű előadást. Az idei -26. tábor – a szlovákiai Sebeséren volt június 24 . és 30. közott . A tábor ugyan egysíkúnak tűnik elsőre, hiszen naponta több órát próbálnak a csoportok, csupán csak egy alkalommal voltak Sebeséren (Bystrá) kívül. Akkor a Déményvölgyi Szabadság Cseppkőbarlangot nézték meg és az Alacsony- Tátra egyik tengerszeme körül sétáltak. Az alsósok egy népmesét dolgoztak fel, míg a felsősök egy történetet beszéltek el, miszerint nem akarnak a nagymamához menni a nyári szünetbe, de végül az előadás során kiderül milyen nagy szükség van a nagymamákra. megszólalók: Bakosová Elena, Karkus Peter, Tusnyák Noémi, KOvácsová Mirka, Necpalová Monika, Kmitrica Margit…(ismétlés)
-„Az Országos Szlovák Önkormányzat által szervezett 22. Magyarországi Szlovákok Napja kísérőrendezvényei az idén a következők voltak: Dél-alföldi vásár –vajdasági és romániai kézművesek részvételével – , Gazdaudvar, a békéscsabai Rozmaring Hímzőkör kiállításai és a Harruckern Történelmi Út. Az ünnep előestéjén a Békéscsabai Szlovák Kultúra Házában felavatták Jánošík szobrát és emlékplaketteket vehették át a Békéscsabáról elszármazottak .
Mai műsorunkban ezekre a rendezvéynekre látogatunk el riportjaink segítségével. (ismétlés)
-Vertigo Szlovák Színház megrendezett gimnazisták és főiskolások számára színjátszó worshopot Szlovákiában …megszólaló: Onodi Daniela, Vertigo színház igazgatója (ismétlés)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább