Alpok- Duna-Adria: A ragadozó madarak oázisa

A július 26-i adás tartalmából
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A Sibenik központjától mindössze nyolc kilométerre található erdő mélyén rejtőzködik a ragadozó madarak oázisa, a Solymász Központ. A munkatársak büszkék arra, hogy több száz madarat gyógyítottak meg és közülük sokat sikerült visszatelepíteni a vadonba. Emellett egy új projekt keretében fejlesztik azokat a nyomozási és helyszínelési módszereket, amelyek segítségével meg tudják állapítani, hogy egyes ragadozó madarak miért pusztultnak el.

Ambrus Sándor, népi iparművész, fazekasmester 30 éve alakította ki hódmezővásárhelyi családi házában műhelyét, ahol híres kerámiái születnek. Az évek során valóságos turistalátványosság lett műhelye, ahol díjnyertes munkáiból kiállítást hozott létre. A varázslatos szépségű, virágokkal teli kertjében, időnként kulturális programokat – koncerteket, felolvasó esteket – szervez, amelyekre mindig zsúfolásig megtelik a belvárosi ház udvara.

A fogyasztói kultúra az új áru rendszeres és gyors előállításán alapul. Mindig új termékekre, ruhákra vágyunk, melyekre azonban, valójában nincs is szükségünk. Szlovéniában akadnak olyanok, akik a fogyasztókat igyekeznek megismertetni a szükségtelen vásárlás problémáival és alternatívát is kínálnak: a régi ruhadarabok divatossá alakításán át az újrahasznosításig.

Az olasz-osztrák-szlovén hármashatár közelében fekvő olasz Zuglio falucskában áldozócsütörtökön rendezik meg minden évben az úgynevezett keresztünnepet.
Régmúlt időkre nyúlik vissza ez a szokás, amikor a környék kisebb parókiáit a Szent Péter plébániatemplom alá rendelték.

Műsorunk befejező portréja különleges életutat mutat be. A főszereplő Agituu Gudeta, egyetemistaként , a Dél-tiroli Trentóban tanult szociológiát. Ezután visszatért szülőhazájába, Etiópiába, ahonnan később mégis el kellett menekülnie, mert szembeszállt a kormány gátlástalan földszerző politikájával. Ma Trentino régióban él és egy ritka kecskefajta tenyésztésével foglalkozik.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – július 26. csütörtök 7.15
Ismétlés: Duna World – július 26. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább