Rondó: Bolgár roma színház

A július 5-i adás tartalmából.
 

Az elmúlt színházi évadban a magyarországi nemzetiségek is kitettek magukért, és jobbnál-jobb színházi és filmes alkotásokkal örvendeztettek meg Bennünket. Csokorba szedtük Önöknek az elmúlt időszak legjobb filmes és színházi pillanatait, idézzük fel őket közösen!

BOLGÁR ROMA SZÍNHÁZ
Csak felejtenem kell. Ígérem, felejteni fogok, miattad, magamért…” ez a Cigánykerekek című bolgár roma színházi előadás vezérmotívuma. A színdarab a bulgáriai gettóból kikerült fiatal roma nő vívódásait mutatja be, aki szeretne megszabadulni származásától. De el lehet-e felejteni a gyökereinket, meg tudjuk-e tagadni önmagunkat? A főhőst játszó Natalija Cekova vallomásából mindez kiderül. A Stúdió K. Színházban jártunk a Cigánykerekek próbáján.

KIBORGOK
A színház után menjünk moziba! Telt ház előtt mutatták be május végén Budapesten Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének támogatásával a “Kiborgok” című ukrán játékfilmet. A film azokról az ukrán katonákról szól, akik a donyecki repülőteret védték. A premieren az egyikük részt is vett.

FÉLŐLÉNY
A világban nincs többé béke és nyugalom. Rémséges rémek tartják rettegésben a Kiserdő-lakóit, különösen egyet , a Félőlényt, aki félelmében odújába, könyvei közé zárkózik. A szörnyek benne látják legfőbb ellenségüket, hiszen a könyveiben mindig legyőzik őket.
Békés Pál 1991-ben írta A félőlény című, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló mesejátékát. A Magyarországon élő lengyel közösség tagjai saját nyelvükön élvezhették az előadást, melyet a Polonia Nova színtársulata kameráinknak is eljátszott.

KORONÁZÁS
“Marek Modzelewski kortárs lengyel író darabja, a Koronázás, egy abszurd játék, a társadalmi elvárásokhoz való kényszeredett igazodás drámája.
A darab főszereplője, Macek, a negyven éves orvos és amatőr fotográfus élete zátonyra futott. Alkoholista apja, elsárkányosodott anyja, bigott katolikus felesége, pénzéhes szeretője mind az ő támogatására várnak.
Meg tud-e felelni Macek a mai kor férfi ideáljának? Egyáltalán túléli-e ezt az egészet?
Az előadás, melyet az RS9 Színházban tekinthettek meg ebben az évadban, a II. Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál I. helyezését nyerte el.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – július 5., csütörtök, 6:45

Ismétlés aznap, 15:15-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább