Egy hazában: Folklórtábor

A július 8- i adás tartalmából.
 

Hírblokk, benne hangos:

Békéscsabán tartották tegnap a Magyarországi Szlovákok Napját. A rendezvény szervesen kapcsolódott a „Békéscsaba 300” elnevezésű, jubileumi programsorozathoz. A hazai szlovákok számára minden évben ez a legnagyobb ünnep, amelyre a határon túltól is érkeznek vendégek – mondta el műsorunknak Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke. (Makai Ildikó)

Ezen a nyáron is rendez hittan-tábort a Budai Szerb Egyházmegye. A gyerekek ma este érkeznek Harkányba, holnap pedig már a siklósi szerb ortodox templomban vesznek részt szent liturgián. A július 15-ig tartó táborról Dálibor Milenkovity esperest, a tábor vezetőjét halljuk. (Mándity Predrág)

További hírek:

A magyarországi bolgár nemzetiség 32 tagja tette le ünnepélyes keretek között a magyar állampolgársági esküt az elmúlt vasárnap a Magyarországi Bolgárok Egyesületének budapesti székházában. Tegnap, a Magyarországi Szlovákok Napján, Békéscsabán átadták az idei Nemzetiségünkért Díjakat. Az elmúlt szombaton átadták a budajenői német nemzetiség felújított, eredetileg 1916-ban állított egyik út menti emlékkeresztjét. Mayer Éva, a Barátság, nemzetiségi kulturális és közéleti folyóirat felelős szerkesztője kapta idén az ombudsmanok által alapított egyik Justitia Regnorum Fundamentum-díjat. A magyarországi nemzetiségekről nyílik kiállítás július 11-én, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában. A Burgenlandi Néptáncszövetség gyermektánc-ünnepén vett részt Kismartonban, az elmúlt hétvégén a dunaharaszti Kleine Rosinen Gyermekcsoport.

Anyagok:

A siklósi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat minden év július első vasárnapján rendezi a hagyományos Horvát Napot. A siklósi vár ódon falai között megtartott rendezvény idén is sokak számára nyújtott kikapcsolódást. A városban élő kis létszámú horvát közösség tagjai mellett rengeteg szimpatizáns is megtekintette a sokszínű kulturális programot. Füri Tamás Bockovácz Tímeát, a siklósi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökét kérte összegző beszélgetésre.

Július 11-e és 24-e között rendezik Szarvason az 5. Cervinus Művészeti Fesztivált. A programsorozat akárcsak az előző években, idén is teret biztosít a hazánkban élő szlovák nemzetiség kultúrájának. A táncjátéktól a musicalen át a komoly és könnyű zenei koncertekig terjed a kínálat. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója invitál bennünket a Szarvasi Vízi Színházba, akivel Makai Ildikó beszélget.

Tíz évvel ezelőtt vette fel a kétegyházi Sportcsarnok a Mudin testvérpát nevét. A helyi születésű István és Imre részt vett az 1908-as londoni és, az 1912-es stocholmi Olimpián. Angliában Mudin István volt a magyar csapat zászlóvivője. A Békés megyei település sportcsarnokának névadó ünnepségét éppen 100 évvel ezután, 2008 nyarán tartották. Akkor avatták fel az I. világháború végén, 1918-ban hősi halált halt testvérek emléktábláját. Bauer Ádám emlékező összeállítását halljuk a román származású, kiváló nehézatléta olimpikonokról.

Emlékünnepséget rendeztek Háságyon az egykori fúvószenekar tiszteletére. Bár a baranyai kistelepülésen évtizedekkel ezelőtt megszűnt a zenekar, de akkora jelentőséggel bírt a helyiek életében, hogy máig fontos felidézni azt, hogy mit jelentett egykor a falu és az ottani német közösség számára. Freitag Konrad vezette évtizedeken keresztül az együttest. Emlékét fia, Freitag Jakab őrzi, aki nagyon örült a megtisztelő ünnepségnek, de – mint mondta – a fúvószene jövője egyenlőre bizonytalan Háságyon. Arnold Krisztina beszélgetett vele.

A battonyai Szerb Általános Iskola szervezésében idén is megtartották a hagyományos Folklórtábort. A fiatalok Magyarország minden tájáról érkeztek, de voltak résztvevők Romániából és Szerbiából is. A több mint száz táncossal Vujcsin Lyubomir, ismert szerbiai, verbászi koreográfus foglalkozott. A négy csoportba osztott ifjak sok szép néptáncot tanultak és felettébb elégedettek voltak az idei táborral. Mándity Predrág látogatta meg őket.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – július 8., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább