Alpok- Duna-Adria: Vasútmodell hetven négyzetméteren

A július 12-i adás tartalmából
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Trieszthez közel, nem messze a szlovén határtól helyezkedik el, a Domjo nevű kisváros. Az egykori szlovén többségű településen működik a Fran Venturini gyermekkórus is, amely Olaszországban és Szlovéniában is a legjobbak közé tartozik.

A szolnoki repülőtéren 45 éve nyílt repülő múzeum. A gyűjteményt a Hadtörténeti Intézet szakemberei segítségével állították össze. A muzeális értékű hadirepülőgépekből, helikopterekből és más haditechnikai eszközökből álló anyag egyre bővült és kinőtte a katonai repülőteret. Nemrég egy óriási, hatvanezer négyzetméter területű új helyszínre költözhettek az öreg relikviák és kiegészültek modern, interaktív eszközökkel, hogy a látogatók maguk is átélhessék a repülés élményét.

A Račei Halastavak, Szlovénia északkeleti részén található, a Pohorje lankái alatt. Közel 500 hektáron terül el, a védettségét pedig kiemelkedő természeti örökségének köszönheti, melyet átsző a történelem és az ősök hagyománya.
A halastavak mellett alapítottak egy füvészkertet is, amelyben szakemberek gondoskodnak a ritka vízi növények és állatok védelméről.

Ha ellátogatunk a moziba, az még ma, a televíziók és az okos telefonok világában is különleges élményt jelent. Vajon milyen lehetett akkor 50 évvel ezelőtt? Amikor még korántsem volt minden lakásban tévé, és sokan csak a moziban tudtak filmet nézni? Nos, a bajor Klaus Knauth már akkor is elvitte a mozit vidékre, mozgó filmszínházával ..

150 mozdony, ezer vagon, több mint ezer méter hosszú vasúti pálya, 300 méteres úthálózat, 300 kereszteződéssel… És mindez elfér egy zágrábi öreg épület homlokzata mögött. Akik a vasútmodellezésben jártasak, azonnal sejtik, hogy egy különleges pályáról lehet szó, amely olyan élményt és kalandot ígér a látogatóknak, hogy egyhamar biztosan nem felejtik el.

 

Alpok-Duna-Adria Duna TV – július 12. csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – július 12. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább