×

Balázs-Piri Soma, a Virtuózok 2018 Kicsik korcsoportgyőztese mesélt a verseny utáni terveiről, lehetőségeiről

Természetesen a klasszikus zenei tehetségkutató után sem áll meg az élet. Ezt bizonyítja Soma, aki máris belevettette magát zenei karrierje építésébe.
 

Miért a zongorát választottad és hogy jött a zene az életedbe?
Egy óvónénim figyelt fel a ritmusérzékemre, hallásomra és üzent szüleimnek, hogy mindenféleképpen írassanak be zeneiskolába.
Apukám tanított meg az első hangokra egy egyszerű (gyerek) szintetizátoron. Én, mint első osztályos tanuló, előkészítőben kezdtem, a szolfézs alapjaival. Négy évvel idősebb bátyámat is beíratták a zeneiskolába, velem együtt. Mivel ő már akkor ötödikes volt, nem kellett előkészítőbe járnia, rögtön választhatott hangszert és ő a zongorát választotta. Otthon a kis szintetizátoron gyakorolt, én meg próbáltam utánozni. Szüleimtől tudom, hogy ott már lehetett látni valamit a tehetségemből, mert bátyám darabjait könnyen és gyorsan megtanultam.

Milyen lehetőségeket adott neked máris a Virtuózok?
Úgy érzem, a műsor után kinyílt előttem a világ, de legalábbis sok ajtó biztosan.
Olyan helyeken léphetek fel, ahová egészen eddig csak vágyakoztam. Amikor Budapesten jártunk, mindig megcsodáltam a Művészetek Palotáját és minden alkalommal arra gondoltam, vajon megadatik-e nekem, hogy egyszer ott játsszam? Hát most ezt a lehetőséget is megkaptam, ráadásul újévi koncerten a Budafoki Dohnányi Zenekarral. Ha csak ezt az egy lehetőséget kaptam volna a Virtuózoktól, már ezzel is elégedett lennék. A London Mozart Players-szel játszani Londonban pedig akkora lehetőség, hogy azt még fel sem tudtam dolgozni. Kaptam még további felkéréseket, nagyon izgalmasnak ígérkezik az elkövetkezendő egy év.

Úgy tudom nemrég Szabadkán is közönség elé állhattál. Hogy jött ez a lehetőség?
Igen, június 17-én Szabadkán, a Városháza dísztermében léphettem fel. Szabadka egy közismert lelkipásztora, Paskó Csaba hívott meg. Az atya hitbéli teendői mellett zenetanárként is dolgozik a szabadkai konzervatóriumban és nem mellesleg remek szakács is.
A koncert az ő ötlete volt, mellettem meghívta a Szabadkai Szimfonikus Zenekart, melynek tagjai a konzervatórium diákjai és tanárai. Mivel az utóbbi időben háromszor is volt lehetőségem Szabadkán játszani, látásból ismertük egymást az atyával. Elmondta, ő már akkor eldöntötte, hogy egyszer megszervezi a zenekaros koncertet velem.
Mivel most tartotta „Paskó atya konyhája és kottája” című könyvének bemutatóját, ez egy jó alkalomnak bizonyult a koncert megrendezésére. Nagyon jó hangulatú és jól sikerült este volt. A két zenekari darab mellett két szólót is játszhattam, köztük Chopin Fantaisie Impromptu-ját, ami az egyik kedvenc darabom.
Általában a legújabban tanult darab áll hozzám a legközelebb. Ez most Chopin g-moll balladája és Beethoven c-moll Patetikus szonátája.

Hol és mikor láthat a közönség a közeljövőben?
A V4 Nemzetközi Zongorafesztiválon Sárospatakon augusztus 27-én, ahová Gyöngyösi Ivettől kaptam meghívást, valamint január 13-án a Művészetek Palotájában, ahol a Budafoki Dohnányi Zenekarral lépek színpadra. Szóba került a két esemény között egy Aréna fellépési lehetőség is, ennek részleteit még én sem ismerem. A londoni szereplésre pedig a jövő évben kerül sor.

Milyen terveid vannak a jövőben?
Szeptembertől nyolcadikos leszek, jövő év elején két helyre szeretnék felvételizni. Elsősorban a Budapesti Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek osztályába, mellette pedig a Bartók Béla Konzervatóriumba, szintén Budapesten. A nyaraimba mindig belefér két-három mesterkurzus, idén sem lesz másként. Októberre pedig meghívást kaptam a „Bécsi Klasszikusok” mesterkurzusra, Bécsbe.