Egy hazában: Bánát Szerb Közhasznú Egyesület

A július 1-i adás tartalmából.
 

Hírblokk, benne hangos:

A budapesti Krúg, azaz Kör Művészeti Egyesület idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját és ennek jegyében szervezi  a „360 fok” elnevezésű művésztelepét. A július 3-tól 8-ig tartó alkotói rendezvény fő szervezője Gyurity Milán.

A deszki Bánát Szerb Közhasznú Egyesület idén is figyelmet szentel a régi szerb arató hagyománynak. Július 7-én, reggel 5 órakor kezdődik a régi aratószokások felelevenítése, amelyhez idén számos újdonság társul – számolt be műsorunknak Brczán Krisztifor, elnök.

A Lórévi Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület idén is megrendezi a Régi Kézművesmesterségek Táborát. A holnap kezdődő, és július 7-ig tartó táborba sokan jelentkeztek, és ez a szervezőket is meglepte. – mondta el műsorunknak Alexov Lyubomir, az Egyesület elnöke, a tábor egyik fő szervezője.

További hírek:

Többség-kisebbség paktumot javasolt a nemzeti kisebbségek védelme érdekében az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, az elmúlt szombaton, a hollandiai Leeuwardenben tartott 63. kongresszusán.  A 2019-es költségvetéshez a 13 magyarországi nemzetiség 5 milliárd 120 millió forint módosítást akar benyújtani – mondta Ritter Imre német nemzetiségi szószóló a jövő évi költségvetési javaslat parlamenti vitájában. Az elmúlt vasárnap tartották a 300 éves hagyományra visszatekintő Óbudai Búcsút, a „Kirschen Kiritog”-ot, az Óbuda- Békásmegyeri Braunhaxler Egyesület szervezésében. A Mohácsi Sokacok Olvasóköre július 7-én rendezi meg a 10. „Pranje na Dunavu – Dunai Mosás” elnevezésű programját a Sokac-révben. A vajdasági Kishegyesen július 4-e és 8-a között rendezik az idei Dombos Fest-et.

Anyagok:

Az elmúlt hétvégén Polonia Napot ünnepeltek Budapesten a magyarországi lengyelek. Ez alkalomból Szent László díjjal tüntették ki Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkárát, aki a lengyelség, egyben a magyarországi nemzetiségek ügyének elkötelezett támogatója, és jelentős érdemei vannak a magyar és a lengyel egyházak közötti együttműködés terén is. Bogdańska-Szadai Bożena kérte mikrofon elé.

Idén július 7-én, Békéscsabán tartja legnagyobb éves ünnepét a hazai szlovákság. A Magyarországi Szlovákok Napjának rendezvényei szervesen kapcsolódnak majd a „Békéscsaba 300” elnevezésű jubileumi programsorozathoz. A rendezvény hivatalos része, az ökumenikus áhítat, valamint a  „Nemzetiségünkért”-díjak átadása délután fél kettőkor kezdődik az evangélikus Kistemplomban. Makai Ildikó mikrofonja előtt Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke invitálja hallgatóinkat a Magyarországi Szlovákok Napjára.

A budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, vagyis a HOSIG több mint hetvenéves múltra tekint vissza, munkája szerves részét képezi a magyar közoktatási rendszernek, ugyanakkor a magyarországi horvát nemzetiségi kultúra megőrzésének és ápolásának színtere is. Tanulói  Magyarország horvátok lakta településeiről, Budapestről, a főváros vonzáskörzetéből, valamint külföldről iratkoznak be. Sok szülő az iskolára jellemző családias légkör miatt íratja be a HOSIG-ba  gyermekét. Az óvoda vezetője, Körösi Flóriánné is ebben az intézményben érettségizett, most pedig ugyancsak a HOSIG-ban búcsúzik a pedagógusi pályától. Pavlekovics András kérte életútját összegző beszélgetésre.

A néptánc az elmúlt években a nemzetiségi oktatás fontos részévé vált. A táncot tanító német szakemberek megfelelő képzéséről a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet gondoskodik, 60 és 120 órás akkreditált továbbképzés formájában. A pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban múlt héten indult képzésen Schulteisz Gábor kollégánk járt és az oktatók vezetőjével, Heil Helmuttal beszélgetett.

A folklór és a hagyományos népi kultúra nemzetközi ünnepe, a Polyána-hegyaljai Folklórfesztivál a legsikeresebb rendezvények közé tartozik Szlovákiában. A találkozónak otthont adó Gyetvát ilyenkor zene, ének, és ünnepi hangulat tölti be. Évről évre fellépnek itt a külföldön élő szlovákok népi együttesei is. Július 8-án a magyarországi szlovákokat az acsai Zornica, vagyis Hajnalcsillag Hagyományörző együttes képviseli. Művészeti vezetőjével, Bágyon Zsuzsannával Makai Ildikó beszélgetett.

Több száz művészt felvonultató Nemzetközi Folklórfesztivált zajlik ezen a hétvégén Bukarestben, amelyre meghívást kapott a magyarországi román közösség egyik táncosa és népdalénekese is. Az Eleki Román Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője, Bágy Görgy nem először szerepel ilyen jelentős rendezvényen.  1999-ben fellépett a craiovai  Maria Tanase Fesztiválon is. A hazai előadók ma este, helyi idő szerint hét órától lépnek színpadra – mondta el Bágy György, akit Bauer Ádám kért telefonhoz.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – július 1., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább