Napközben: Új tűzgyújtási tilalmi rendszer lépett életbe

A június 26-i adás tartalmából
 

A teljes adást IDE KATTINTVA hallgathatja vissza!

A világ legjelentősebb érsebészeti folyóirata legfrissebb elemzése szerint továbbra is Magyarország vezeti az európai amputációs statisztikákat. A vizsgálatban résztvevő országok közül hazánkban messze a legmagasabb a combot és a lábszárat érintő nagy amputációk száma: az európai átlag 2,5-szerese. Európában nálunk a legtöbb az érszűkület miatt végzett nagy amputáció, az ezeket követő halálozások száma pedig háromszor annyi, mint például Finnországban. Megelőzés, elsőként erről beszélünk Napközben.

Idén november 18-20. között rendezik meg Brüsszelben a Safer Internet Forumot, amelyen Magyarország is részt vesz. A magyarországi Safer Internet Program ehhez olyan lelkes, 13-19 év közötti fiatalok jelentkezését várja, akik szívesen képviselnék hazánkat az eseményen. Hogyan tehető biztonságossá az internet a legvédtelenebbek, a fiatalok számára?

Új, az eddiginél rugalmasabb tűzgyújtási tilalmi rendszer lépett életbe. A tilalom elrendelése és visszavonása így jóval gyorsabban történik, a rendszer hatékonyabban reflektál az időjárás változásaira. Mostantól naponta jelölik ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal erdészeti szakemberei és a Katasztrófavédelem munkatársai a tilalommal érintett területeket. De vajon hogyan értesülhetnek minderről időben a kirándulók

Magyarország mérföldkőhöz érkezett a rák elleni küzdelemben: az iskolai oltások keretében idén ősztől már a kilenckomponensű HPV elleni vakcinát igényelhetik ingyenesen a szülők. Ez a korábban elérhető kétkomponensű oltáshoz képest további 7 vírustörzzsel szemben nyújt hatékony védelmet. A fiatalok csaknem háromnegyede továbbra is úgy gondolja, hogy a HPV egy kizárólag nőket érintő fertőzés, és 51 százaléka szerint az óvszer minden nemi úton terjedő betegséggel szemben véd. De mi az igazság?

Napközben – Kossuth, június 26, kedd, 9:00

Műsorvezető: Horváth Szilárd
Szerkesztő: Bakos Csaba-Süveges Gergő
Gyártásvezető: Guzsaly Ilona

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább