Vasárnapi újság: A haza minden előtt

A június 24-i adás tartalmából.
 

Ide kattintva hallgathatja vissza a teljes adást>>>

A haza minden előtt. Milyen területeken milyen fejlesztések teremthetik meg az ütőképes magyar hadsereget? Hogyan lehetséges egyszerre fejleszteni a honvédség technikai és humán állományát? Milyen területeken milyen módon látja megvalósíthatónak a haderőfejlesztést az új honvédelmi miniszter? Benkő Tibor vezérezredest példaképeiről és hivatásválasztásáról is kérdezzük.
Stop Soros. A hét közepén elfogadott alkotmánymódosítás és az illegális migrációt támogatókkal, segítőkkel szembeni büntetőjogi fellépés lehetősége már a változtatás előtt vihart kavart a brüsszeli bürokraták köreiben. A változtatás utáni helyzetről kérdezzük Szájer Józsefet, a FIDESZ Európai Parlamenti képviselőjét.
Változik a széljárás. Az Európai Unió tagországai közül már 16 ellenzi a kötelező betelepítési A két politológus, Zárug Péter Farkas és Kiszelly Zoltán úgy véli, az osztrák konzervatív jobboldal győzelme annak köszönhető, hogy változtattak a migrációval kapcsolatos politikájukon. A közelgő uniós választás más migránsbarát pártokat is hasonló lépésekhez vezethetik el, s talán még Angela Merkel is belátja tévedését.
A család éve – a család évtizede. Bár csak a 2018-as esztendőt jelöljük a Család éve megnevezéssel, a magyar kormány esztendők óta a magyar családok támogatásában látja a jövőt. Az idei változásokról és a jövőre tovább bővülő rendszer fontosabb elemeiről tájékoztat Novák Katalin államtitkár.
Nemzetpolitika – szorítóban. Az Aspektus vitaestek 63 fejezetét foglalja össze és teszi közzé kötetbe gyűjtve Gecse Géza. A történész még ma sem tartja teljesnek a határon túlra szorult magyarok támogatását, de úgy véli, a kormányzat erőfeszítései évről évre javítanak ezen a helyzeten.
Kárpát-medencei körút – az anyaországban. A sikeres Református Zenei Fesztivál és a hamarosan lezajló Református énekek gálaműsor szervezője minden alkalmat megragad arra, hogy adományokat gyűjtsön a kárpátaljai magyarok számára. Böszörményi Gergely szervező az őszi Kárpát-medencei Magyarok Zenéje című koncertkörútról is tájékoztat.
Koncepciós perek az egyházi iskolák államosítása érdekében. A kreált eljárások részben a megfélemlítést, részben az egyházak lejáratását szolgálták. Az 19438. június 16.-án elfogadott törvény bírálóira, ellenzőire kegyetlen megtorlás várt, internálással, bebörtönzéssel, sőt kivégzésekkel próbálta elérni a kommunista párt, hogy elnémuljanak az államosítás elleni tiltakozások. A törvény megszületéséről és végrehajtásáról Soós Viktor Attila történésszel a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagjával beszélgetünk.

Vasárnapi újság – Kossuth – június 24., vasárnap, 6:00

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább