Egyéb

Napközben: Áramütött madarak

A június 25-i adás tartalmából.
 

A teljes adást IDE KATTINTVA hallgathatja vissza!

Nyári gyermek balesetek
Leggyakrabban könnyű fej- vagy végtagsérüléssel kerülnek a gyerekek kórházba nyáron, jellemzően biciklis bukásokat követően, de a házi kedvenc kutyusnak is elege lehet a kis gazdi állandó nyúzásából, és ha jól odakap, kész a baj. A legsúlyosabb pedig, hogy nem kevés kisgyerek fullad bele a kerti medencébe nyaranta, és ezek a balesetek gyakran végzetesek. Mire figyeljünk fokozattan, hogyan előzhetjük meg a bajt? Erről beszélgetünk 9 és fél 10 között.

Viharkárok és helyreállításuk
Kéthavi csapadékmennyiség – 3 óra alatt. Ennyi víz zúdult a napokban Szilvásváradra, ahol hatalmas károkat okozott a vihar. A település alsó részén házakat, pincéket, veteményeseket öntött el víz, megrongálta az utakat és a kis vasút vonalát is. Sok családnak mindene odalett, a károsultak felének nem volt biztosítása. A szélsőséges időjárás időről időre komoly károkat okoz családi és társasházakban, járművekben. Mikor, miért és hogyan fizet a biztosító?

Vállalkozz Magyarország!
A Vállalkozz Magyarország! Program a fiataloknak nyújt lehetőségeket. Jelenleg főként 18 és 25 év közötti, legalább 1 hónapja regisztrált álláskereső fiatalokat toboroznak, ám a program nyitott a 25-30 éves korosztály számára is. A leendő vállalkozók üzleti képzésben vesznek részt, üzleti tervet írnak, amellyel aztán pályázhatnak a minimum 2, maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásra. A vállalkozás elindítása során pedig az első egy évben folyamatos mentori támogatást kapnak. Mit jelenthet a fiataloknak a támogatás?

Áramütött madarak
Az elektromos szabadvezetékek százezres nagyságrendben okozhatják védett és fokozottan védett madarak pusztulását évente Magyarországon. Meg persze a nem védett madarakat is gyakran éri áramütés. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kidolgozott egy új, okostelefonon is kitölthető űrlapot, melynek segítségével mostantól könnyen be lehet jelenteni a veszélyes vezetékeket. Van ugyanis arra lehetőség, hogy ezek szigetelését „madárbiztossá” tegyék.

Napközben – Kossuth, június 25, hétfő, 9:00

Szerkesztő: Veress Ágnes, Gergácz Anikó és Bakos Csaba
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább