Napközben: Szelfi

A június 20-i adás tartalmából
 

Uschool
Mit tegyen a szülő, ha gyermekének van egy vállalkozás ötlete, de még nem is végzett a középiskolában? A 21. századi munkapiacon és karrierben való sikerességhez más készségek kellenek, mint ezelőtt, és erre fel kell készíteni a fiatal generációt. Erre épít a uSchool, ami egy modern szemléletű oktatási program, ami egy “játszóteret” biztosít az érettségi előtt minimum egy évvel álló diákok számára ahhoz, hogy véghez vigyék életük első startup projektjeit – amit akár egy nyereséges vállalkozássá is fordíthatnak. A uSchool idei vállalkozói döntőjét a GrEAT csapat nyerte egy applikáció fejlesztésével, amely felismeri az élelmiszerekben található allergéneket.
riporter: Gécsek-Tóth Enikő (GrEAT csapat)

Oswald Réka (uschool)
Kövecses Bettina (mentor)

Hévízi tó
A Hévízi-tó évtizedekkel korábban veszélyben volt a környékbeli bauxitbányászat miatt.
A Hévízi-tó körül az elmúlt években sok hír keringett a Tó vízhozamának csökkenéséről, a vízhőmérséklet hűléséről, a tavat veszélyeztető újonnan engedélyezett vízkitermelésekről. A Hévízi-tóra a Dunántúli-középhegység Ny-i részének vízkiemelései, közülük elsősorban a nyírádi bauxitbánya vízkiemelése hatott károsan, a tó vízhozama lassan a felére esett vissza. A bauxitbányászat leállítására 1990-ben került sor a nyírádi területen, ezt követően a tó hozama folyamatosan emelkedésnek indult, és ma már 400-430 l/s között változik. A Hévízi tó állapotának megőrzése érdekében folyamatosan működik egy monitoring rendszer, illetve elindult egy átfogó természetvédelmi program is.
Riporter: Varga Tünde (Héviz)

Tóth György, hidrogeológus
Dr. Kvarda Attila, főigazgató, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Vidéki egyetemek
SZTE START néven új ösztöndíjprogramot indított a Szegedi Tudományegyetem, mellyel azokat a tehetséges, végzős középiskolai diákokat kívánják támogatni, akik idén első helyen jelentkeztek az Egyetem valamely képzésére. Mi a program célja, a diákok segítése a középfokú- és felsőoktatás között, vagy a legjobb diákok megnyerése? Miért adnak ilyen ösztöndíjat? A többi vidéki egyetemnek is fontos hogy helyben tartsák a hallgatókat? Miért jó vidéki egyetemen tanulni?
riport: Nagy Margit

dr. Karsai Krisztina, SZTE oktatási rektorhelyettes
Lengvárszky Attila Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgató

Szelfi
A ferdetorony előtt, a szikla szélén, futás közben, vagy a vacsoraasztalnál, szelfik sokaságával igazoljuk nap mint nap, mi is történt velünk, milyen életet is élünk, olykor úgy tűnhet, ami nincs fent a világhálón önképben, az nincs is. Pedig bizony korunk szelfifüggősége komoly károkat okozhat, mert éppen a valódi élménytől, pillanattól veszi el a figyelmet. De hol van az egészséges határ? A napokban egy fiatal pár éppen egy veszélyes látványos kép készítésében veszítette életét, bár a kép bizonyára rendkívüli, jobb lett volna, ha soha nem készül el. Biztonsági szakember nem győzik hangsúlyozni, hogy vigyázzunk az aktuális nyaralás képeinek felvitelével, mert éppen arról árulkodunk, mikor üres a lakás. Mire érdemes valóban figyelni az önképek közlésénél? Hogyan hat az önértékelésünkre, mi is a szelfi pszichológiája?

riport: Pilisy Csenge

Tari Annamária pszichológus
Gelsei Bernadett addiktológiai konzultáns

A teljes adást, IDE KATTINTVA hallgathatják vissza!

Napközben – Kossuth, június 20, szerda, 9:00

Szerkesztő: Horváth Ágnes, Gécsek- Tóth Enikő
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább