Napközben: Kutya meleg

A június 21-i adás tartalmából.
 

Ide kattintva hallgathatja vissza a teljes adást>>>

Apák Gyesen
Egyetlen év alatt megduplázódott a gyermekgondozási díjat (GYED) kapó férfiak száma . Mivel a magyar családok többségében az édesapa a kenyérkereső, vagy ő keres többet, a fizetés alapján számolt apai GYED összege nagyobb, mint amennyi az anyának járna. A megoldás nem titok: az édesapának kell GYED-re mennie a GYED Extra igénybevételével. Ilyenkor az apa ugyanúgy munkába jár, ahogyan korábban, megkapja a GYED összegét is, az anya pedig: jó esetben visszamegy dolgozni.

Gyűlnek a szeméthegyek a zöldövezetben
Hiába a szervezett lomtalanítás, a szelektív hulladék gyűjtés, a TE Szedd akciók, mégis rendszeresen megtelnek az illegális hulladék gyűjtők, odahordva építési törmeléket, elektronikai és veszélyes hulladékot, kiselejtezett bútorokat, szemetet. Hogyan lehet véget vetni a környezet szennyezésének, segítenek e a szemétgyűjtő akciók, hogyan lehet fülön csípni az elkövetőket és büntethetők e ők?

Kutya meleg
Nem csak a gyerekeket, az öregeket és betegeket, de a jó egészségben lévő felnőtteket is megviseli a nyári meleg. Ők tudnak panaszkodni és vannak módszereik is arra, hogy hűtsék szervezetüket. De mit tehetnek a háziállatok, a kutyák macskák, akik városi környezetben gyakran hosszú napokat kénytelenek eltölteni egy meleg lakásban. Mit tehetünk érdekükben, hogyan hűthető le szervezetük, hogyan védekezhetünk a forró aszfalt égető hatása ellen, miért ne hagyjunk háziállatot nyáron parkoló autókban.

Nap, uv, faktorok
Ha huzamosabb ideig a napon tartózkodunk, és nem akarunk leégni, vagy idővel bőrrákot kapni, szükségünk van a naptejre. A legtöbben – félve a nap káros következményeitől – úgy gondolják, minél magasabb faktorszámú terméket használnak, annál magasabb védelemhez jutnak. Ám ezt sajnos a kutatások nem igazolták. Emiatt már az Európai Unió is a naptej címkék lecserélését sürgeti, ugyanis kiderült, hogy szinte alig van különbség egy tizenötös és egy negyven faktoros naptej védelme között.

Napközben – Kossuth, június 21, csütörtök, 9:00

Szerkesztő: Czifra Szilvia, Gécsek- Tóth Enikő és Zsoldos László
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább