Egy hazában: Kultúra és identitás-őrzés a néptánc segítségével

A június 17-i adás tartalmából.
 

A battonyai Szerb Általános Iskola idén is megrendezi hagyományos folklórtáborát. Mint minden évben, a szervezők Magyarország mellett Romániából és Szerbiából is várnak résztvevőket, a szerb néptáncok ifjú szerelmeseit – mondta el műsorunknak Körömi Melinda, a tábor egyik szervezője. (Mándity Predrág)

A Magyarországi Német Gyermekekért Egyesület, a VUK 20. alkalommal hívja a fiatalokat táborozni, a jubileumi nyaralás több meglepetéssel várja a résztvevőket – mondta el Arnold Krisztinának a VUK vezetője, Werner Gábor.

Görögországban, egy nemzetközi folklórtalálkozón vendégszerepel a budakalászi Rozmaring Néptáncegyüttes. A főként szerb néptáncokat bemutató csoport június 20-a és 30-a között lép fel Korfun – tájékoztatta szerkesztőségünket Vajzer Enikő, az együttes művészeti vezetője (Mándity Predrág)

Több mint félmilliárd forinttal nagyobb összegből gazdálkodhatnak jövőre a hazai nemzetiségek a jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint. Díjat vehettek át kedden az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek legeredményesebb tanulói és felkészítő tanáraik. Befejeződött a békéscsabai Szlovák Tájház felújítása. A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete idén is megrendezi hagyományos szlovák néprajzi és néptánc táborát Nyíregyházán, június 18-tól 23-ig. A Bika és a Szűz címmel nyílik tárlat Budapesten, az Eötvös 10 közösségi és kulturális szintér galériájában. A Magyarországi Románok Sakkszövetsége, a gyulai Foaia românească hetilappal és a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségével közösen idén is meghirdeti a Hoczopán Sándor Nemzetközi Sakkupát. Nyári szabadtéri táncházakat tart Pécsett a Tanac Táncegyüttes.

Nemrégiben mutatták be a budapesti Szlovák Intézetben a Visegrádi kézikönyv című kötetet. A Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország 1989 utáni társadalom- és politikatörténetét összegző kiadványt Mészáros Andor, az ELTE adjunktusa, Halász Iván, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára és Illés Pál Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója írta. A szerzők közül Halász Ivánt kérte mikrofon elé Makai Ildikó.

A lakócsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében az elmúlt vasárnap rendezték a hagyományos Antal-napi búcsút és Horvát Napot. A búcsúk mindig is fontos szerepet töltöttek be a drávamenti horvátok életében, a legtöbb faluban évente többet is tartottak. Hogyan ünnepeltek régen, és mivel várták idén a faluba látogatókat – erről beszélgetett Balatinácz Renáta a horvát önkormányzat elnökével, Bunyevácz Rózsával.

Orliczki Károly szlovák nemzetiségi családban született Répáshután, és feleségével együtt máig megőrizték az ősök nyelvét, sőt családjukba is átörökítették. Sok évtizeden át volt a helyi általános iskola tanítója, később igazgatója, és aktív tagja volt a nemzetiségi életnek nem csak a falujában, hanem az Országos Szlovák Önkormányzatban is. Nyugdíjas évei aktívan telnek. Idén betöltötte 80-ik életévét, Mács Ildikó mégis munka közben találta házának udvarán.

A Mohácsi Szerb Önkormányzat felkérésére rekonstruált és készített női és férfi mohácsi szerb népviseleteket a deszki Bánát Szerb Közhasznú Egyesület Műhelye. Az öt éve alakult, főként hímzéssel és szövéssel foglalkozó manufaktúra eddig is kiemelkedő eredményeket ért el a régi mesterségek újjáélesztésében, az utóbbi időben pedig egyre többen rendelnek tőlük szerb népviseletet. A mohácsiak éppen a dunaparti város szerb búcsúján vehették át régi-új viseletük darabjait. Mándity Predrág Brczán Évát, a deszki Műhely vezetőjét kérte mikrofon elé.

Kultúra és identitás-őrzés a néptánc segítségével: a Perinita-körök gyulai fesztiválján több mint 200 diák mutatta be szűkebb tájegysége és a román folklór táncait Gyuláról, Battonyáról, Elekről, Kétegyházáról, Körösszakálból, Bedőből, Magyarcsanádról, Pocsajból és Lőkösházáról. Kreszta István először Juhász Tibort, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnökét kérdezte arról, hogy mi a célja a Perinita-mozgalomnak, majd Nedró János koreográfussal beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – június 17., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább