×

Domovina: HaHó Európa – nemzetközi táncházmaraton

A június 18-i adás tartalmából.
 

A közszolgálati televízió szlovák magazinjában, a Domovinában, ma, június 18-án a kulturális örökség részét képező tánckultúra lesz a főszereplő.

Csömör és Ürmény 15 éves barátsága

Május 26-án kétnyelvű katolikus szentmisével kezdődött a helyi katolikus templomban a Budapest környékén található szlovák Csömör és a szlovákiai Ürmény (Mojmírovce) között fennálló barátság megkötésének 15. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség. A mise után a két borásztelepülés barátságának jelképeként a templom melletti téren két szőlőtőkét ültettek el. S mivel a faluban éppen búcsú volt, a főtéren tartott folklórműsorban a Csömörön működő összes csoport bemutatkozott. Sok van belőlük, hiszen őrzik a helyi szlovák, német és magyar hagyományokat is. Az ünnepség hangulatát próbáljuk bemutatni Önöknek és természetesen azt, milyen tartalommal töltik meg a hivatalos együttműködési szerződésben foglaltakat.

szerkesztő: Hruboňová Iveta, Antala Zsuzsanna
operatőr: Szögi Lászkló
vágó: Fackelmann Rita

HaHó Európa – nemzetközi táncházmaraton

A következő percekben is az egyes nemzetek közti barátság jelentőségéről fogunk beszélni – de ezúttal a néptánc nyelvén is.2018 az európai kulturális örökség éve. Ebből az alkalomból az EUNIC – a Magyarországon működő kulturális intézetek szervezete HaHó Európa, azaz a Hagyományok Hónapja rendezvénysorozatot tartott. Az egyik legismertebb magyar kulturális örökség a táncházmozgalom, melynek a szervezők mindenképpen teret akartak adni a programok között. Így került sor június 2-án a Budai Fonó Zeneházban a Nemzetközi Táncház Maratonra, melyen öt ország mutatta be sokszínű tánchagyományait. A szlovák színeket a Lipa Szlovák Folklóregyesület képviselte.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter
vágó: Borbély Viktor

Domovina – Duna – Június 18., hétfő, 7:10
Ismétlés aznap 17:00-tól a Duna World-ön!

Videó ajánló

Olvasson tovább