Szlovák nemzetiségi műsor - 24. hét

A június 11-17. közötti adások tartalmából.

Június 14., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, felhívások
– Folytatódik a Mária Terézia életét bemutató sorozat, 2019 decemberében mutatják be az új részeket
– Békéscsaba idén ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját. Ebből az alkalomból az OSzÖ is ott rendezi meg július 7-én a Magyarországi Szlovákok Napját A mai „ Csabai album”- ban két ismert közéleti személyiséget mutatunk be: Krajcsovics Hajnalkát, a békéscsabai Szlovák Kultúra Háza igazgatóját, a második hírösszefoglalót követően pedig Somogyi Józsefnét, aki hosszú éveken át volt a város nemzetiségi referense, szlovák tanfelügyelő, jelenleg a Városvédő és Városszépítő Egyesület vezetőségi tagja.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 15., péntek:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Interjú Horty Edittel, a Fővárosi Szlovák Önkormányzat elnökével a nyári programokról, kirándulásokról és a holnapi zalavári ünnepségről
– A mai „Csabai album”-ban dr. Tóth István történésszel hallhatnak beszélgetést, aki anno a békéscsabai szlovák gimnáziumban érettségizett, s fivére a mai napig a jaminai szlvoák klub vezetője.
– Péntek lévén a műsor második részében egy pozsonyi rádiójátékot hallhatnak: Az do Ameriky / Egyészen Amerikáig / címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 16., szombat:
– Vallási magazin
– Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából indítunk egy rovatot „Békéscsabai album” címmel, melyben a város jeles személyiségeit mutatjunk be archívumunk segítségével.Néhai Botyánszki Zsófia a békéscsabai jaminai evangélikus gyülekezet kántora volt hosszú éeken keresztül. 1997-ben készült vele a riport, melyben természetesen nemcsak a gyüleket életét, hanem a jaminai szlovákság világát is közelebb hozza a hallgatónkhoz Zsófi néni ékes csabai szlovák nyelvezete.
– A Vertigo Szlovák Színház amatőr társulata 21 évvel ezelőtt vágott bele első előadásának színre vitelére. Akkor nem is gondolták, hogy egyben színházalapítók is egyben. Utolsó premierjük február 2-án volt, amikor Viliam Klimáčik „Zsírszegénym élet” című mutatták be. Most ezzel turnéznak, ma Püspökhatvanban, holnap 17. 00 órai kezdettel pedig Kistarcsán a Csigaházban mutatják be . Februári riportunkban a premierről és persze a színház fennállásának évfordulójáról is beszámoltunk. Ezt a hangmontázst kínáljuk önöknek, melyből a színház alapításáról, működéséről és persze az előadásról si szó lesz.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább