Alpok- Duna-Adria: AKUSZTIKUS VÁZÁK

A június 14-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A nürnbergi Északi Klinika, Németország egyik legnagyobb közkórháza. A hatezer-kétszáznál is több dolgozó, évente több mint százezer beteget lát el a különböző osztályokon. Ám a pácienseknek nemcsak orvosi ellátásra van szüksége, gondoskodni kell az étkeztetésükről is. A klinika központi konyháján naponta körülbelül ötezer adagról gondoskodnak, ami logisztikai csúcsteljesítménynek számít.

A váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során 265, természetes úton mumifikálódott emberi maradványt találtak. Az egész világon ritkaságszámba megy, hogy ennyi, természetesen mumifikálódott, holttest maradjon fönn. A természetes múmiák ráadásul értékesebbek, mint a mesterséges múmiák, mert ahol mindenféle emberi beavatkozás nélkül mumifikálódtak a testek, ott a belső szervek is megőrződnek, így azok vizsgálhatók is.

Ariis, az Udinéhez tartozó járás egyik településének, Rivignano Teornak az egyik kerülete. Az egyik impozáns, ma viszont már felújításra szoruló udvarházának, meglepő világirodalmi vonatkozása van. A villa falai között játszódott ugyanis egy helyi szerelmi dráma, amelyet a legújabb kutatások szerint William Shakespeare is felhasznált a Rómeó és Júlia című tragédiájához.

Abban az időben, amikor Európa még „terra incognita“, azaz ismeretlen terület volt, a Zágráb közelében található Szamobor környékére szász bányászok érkeztek. Beszélik, hogy egyes hegyi emberek, a bergmann-ok , még ma sem jöttek elő a tárnákból. Rude helységben, ez a legenda ma is él, akárcsak a mai németek elődeinek szokásai, akik mély nyomokat hagytak a térség szellemi és kulturális örökségén.

A pleterjei régi kolostori templomban akár énekelni, akár az énekeseket hallgatni, egyaránt különleges élmény. Mindez, a beépített, úgynevezett akusztikus vázák miatt van. Janez Jocif, évek óta kutatja a középkori zenét és mivel maga is gyárt régi hangszereket, kísérletet tesz a középkori építőmesterek titkainak megfejtésére is.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – június 14., csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – június 14. csütörtök 16.55

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább