×

„Egyre többen támogatnak, aminek nagyon örülök”

Balázs-Piri Soma a győztesek kisugárzásáról és bővülő szurkolótáboráról
 

A Kicsik korcsoportjának győztese, a 14 esztendős Balázs-Piri Soma ezen a héten is gőzerővel készül, most a Virtuózok fináléjára. Somát arról kérdeztük, hogy érezte magát múlt héten a színpadon és hogyan készül a pénteki, mindent eldöntő fellépésre.

– Hogyan telik ez a hét korcsoportgyőztesként?
– Óriási erővel gyakorlok a pénteki műsorra, múlt szombat óta minden nap legalább két-három órát töltök a zongora előtt. Jövő héten, a műsor után már újra a suliban leszek, de remélem a műsor folytatódik. Az iskolatársaim, barátaim közül már eddig is nagyon sokan gratuláltak, írtak az interneten vagy telefonáltak. Ami különösen jólesik most, hogy nagyon sokan együttműködnek velem ebben a megmérettetésben, és egyre többen támogatnak, úgy is például, hogy megosztják a tartalmaimat a közösségi oldalakon. Minden ilyen megosztásnak nagyon-nagyon örülök.

– A gyakorlás dönti el, hogy ki lesz az abszolút győztes?
– Ezen a szinten már mindenki nagyszerű muzsikus, így ami szerintem inkább eldöntheti ezt a versenyt, az a zenész kisugárzása. Kell, hogy meglegyen a győztesnek az a tulajdonsága, hogy hitelesen tudja átadni a nézőknek a klasszikus zene lényegét, üzenetét. Az viszont nekem nagyon ciki lenne, ha most itt arra biztatnám a nézőket, hogy rám szavazzanak, szerintem el tudják ők ezt dönteni.

– Vannak tervek a már elnyert díj sorsával kapcsolatban?
– Természetesen vannak, a koncertlehetőségre például máris elkezdtem készülni, rengeteg darabot szeretnék a nyáron megtanulni, hogy lehessen majd ezek közül válogatni erre a fellépésre. Ami a havonta érkező pénzt illeti, azt valószínűleg zenei célokra, egy új hangszerre vagy valamilyen zenei kurzusra fogom fordítani.

– Milyen érzés, amikor a zsűri kimondja a nevünket a Virtuózok döntőjében?
– Az a pillanat rendkívüli felemelő érzést adott nekem, valódi boldogságot. De már annak is nagyon örültem előtte, hogy jól el tudtam játszani a Mendelssohn-darabot – sajnos kevés volt a gyakorlásra fordítható idő. A fináléra választott szerzők közül Haydn-től már korábban is játszottam, nagyon szeretem a műveit, mert olyan szépek, mint egy kis ékszerdoboz.

Virtuózok 2018 finálé pénteken 19:30-tól a Duna Televízión és az M5 műsorán!